У Парижі знайшли останки страчених в епоху Великої французької революції

Джерело: Соцпортал

Експерти вважають, що до 500 страчених в епоху Великої французької революції людей можуть бути поховані в стінах каплиці покаяння, розташованої в VIII окрузі Парижа.

Про це повідомляє The Guardian.

Це відкриття руйнує загальноприйнятий історичний звіт, згідно з яким тіла знаменитих страчених, в тому числі коханки Людовика XV мадам дю Баррі, Олімпа де Гужа і Максиміліана Робесп'єра, революційного архітектора епохи терору, були переміщені в мережу катакомб під містом. 

"До теперішнього часу каплиця вважалася лише монументом, спорудженим на згадку про королівську сім'ю. І лише недавно ми виявили, що це ще й некрополь Революції", - заявив керуючий каплицею Емерік Пеніге де Стуц.

Каплиця була зведена в 1826 році на місці кладовища Мадлен, де були поховані страчені на гільйотині представники французької знаті, в тому числі Людовик XVI і Марія-Антуанетта.

За Людовіка XVIII останки королівського подружжя перенесли в базиліку Сен-Дені, в той час, як доля інших була до сих пір невідома. Вважалося, що вони поховані в катакомбах під XIV округом, про що говорилося на спеціальній табличці, датованій тисяча вісімсот сорок чотири роком.

"Виходить, це повинно було статися років через 20 після того, як почалися будівельні роботи на місці кладовища", - констатував Пеніге де Стуц.

Підтвердження здогади про те, що останки як і раніше знаходяться в районі каплиці, він виявив в записках Людовика XVIII, який велів, щоб «просочена жертвами земля не покинула місця будівництва».

Він також звернув увагу на дивне розташування стін між рядами колон, при цьому на планах 1853 року ці фірми навіть були помічені чорним кольором.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі