У Львові 59 років тому оголосили про відновлення Української держави

Джерело: Gazeta.ua

30 червня 1941 року у Львові оголосили відродження незалежності Української держави.

Це відбулося на зборах представників українських партій і безпартійних у приміщенні львівського товариства "Просвіта" в перший день нацистської окупації міста.

Українці зібралися на площі Ринок. О 20:00 збори на чолі з Ярославом Стецьком проголосили Акт відновлення Української держави та сформували тимчасовий уряд – Українське державне правління.

Львівська радіостанція повідомила про акт і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького.

"На західних землях України твориться Українська влада, яка підпорядковується Українському національному урядові, що створиться у столиці України — Києві з волі українського народу. Відновлена Українська держава буде тісно співдіяти з Націонал-соціялістичною Велико-Німеччиною, що під проводом Адольфа Гітлера творить новий лад в Європі й світі та допомагає українському народові визволитися з-під московської окупації", - йшлося в акті.

ОУН таємно готувала акт. Проголошення стало повною несподіванкою для окупаційної німецької влади. Нацисти спробували переконати Степана Бандеру та Стецька відкликати акт, але ті відмовились. За кілька днів їх заарештували й згодом направили у концтабір Заксенгаузен. 11 липня нацисти заборонили діяльність будь-яких українських організацій. У вересні розпочали масові арешти та розстріли оунівців.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі