У центрі Дніпра знайшли старовинний глечик з ароматом молока

Дніпровська журналістка і краєзнавиця Анфіса Букреєва показала в соцмережах цікаву знахідку - стародавній глечик, який виявили на розкопках в самому центрі Дніпра.

- Глечик часів Катеринославу. У таких молочніці носили на продаж молоко. Досі молоком пахне. Знайденій на глибині понад метр в центрі Дніпра, - написала Анфіса.

«Днепр вечерний» вирішив дізнатися про раритетну знахідку більше.

Анфіса розповіла нашому кореспонденту, що днями проходила в центрі міста по вулиці Володимира Мономаха (колишній Московській). На тому місці комунальники проводили ремонтні роботи, вирили велику яму. А поруч з ними лежав глечик, який привернув увагу краєзнавця.

- Я побачила, що річ ця старовинна і запитала ремонтників: «Ви тут знайшли?». Вони відповіли, що так. Я їм розповіла, що цікавлюся старовиною, і вони вирішили віддати мені глечик. Хотіла віддячити їм матеріально, але чоловіки відмовилися. Так цей глечик опинився у мене, - розповіла нам Анфіса Букреєва. - Це посуд часів Катеринослава. У таких глечиках раніше молочниці носили продавати парне молоко багатим городянам. Це раніше вважалося привілеєм заможних людей - випити з ранку парного молока. Можливо, на цьому місці стояв колись магазинчик або торгова лавка з молоком, а, може, там знаходилася хата, де жила молочниця, в підвальчику зберігалося молоко. У тому місці дуже багатий історичний культурний шар, і якщо копнути глибше, можна знайти ще багато цінних знахідок.

Володарка раритетної речі розповіла, що глечик досить добре зберігся, на ньому всього одна тріщина. Всередині він забарвлений фарбою, схожою на лак. Його дно попалені, видно, що в ньому постійно підігрівали молоко на печі. Також Анфіса розповіла цікаву історію.

- Коли я його відмила і поставила сушитися, то через годину відчула в кімнаті запах молока, - розповідає жінка. - Підійшла ближче до глека, а від нього йде такий молочний аромат! Просто диво якесь! Я була дуже здивована. Мене досі переслідує цей запах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі