Коротко про історію Зимненського монастиря

Святогорський Успенський Зимненський ставропігійний монастир – один із найстаріших в Україні. Збудований межи волинських боліт, він пережив різні цікаві сторінки історії і зберігся до наших днів, хоч у зовсім не автентичному вигляді. Вважається, що монастир заснував князь Володимир у 990-х роках. Наприкінці XV століття Федір Чарторийський фундував будівництво великого Свято-Успенського собору. Всю територію монастиря оточили квадратні та круглі вежі. Це стало добрим захистом від ворогів. Обороні сприяло і розташування монастиря на підвищенні з крутим рельєфом.

Обитель має давні печери. У ХІХ столітті їх описував Микола Петров у книзі «Волынь. Исторические судьбы Юго-Западного края». Він писав, що під приміщенням храму на глибині 10 аршинів викопані печери, які тягнуться кількома гілками в різних напрямах, а потім ще більше розгалужуються. У печерах на стінах були написи, які вказували місця поховання знатних осіб.

Наприкінці ХІХ століття територію перебудували, суттєво спотворивши вигляд храму навмисним привнесенням стильових рис російської архітектури. Це було ідеологічним втручанням у волинське зодчество: влада хотіла цим кроком підкреслити спільність і поєднання всіх територій імперії з однаковими церквами і державницьким православ’ям. Храму набудували високі куполи, дугоподібні обрамлення вікон. Собору надали псевдовізантійського вигляду в російському трактуванні. Також було збудовано школу, підземну церкву та дзвіницю. У радянський час монастир не діяв, його відновили аж у 1990 році.

 

Зимне. Гравюра Ріхтера з книги Исторические судьбы Юго-Западного краю 1888 року

Зимненська церква. Фото з Вікіпедії

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі