Визначили найдавнішу дерев'яну статую Європи

Джерело: Gazeta.ua

Учені назвали найдавнішу дерев'яну статую в Європі. Нею виявилося розп'яття "Святий лик Лукки", що знаходиться у Кафедральному соборі Сан-Мартіно у Луцці, Італія.

Довгий час вважали, що реліквія представляла копію з втраченого оригіналу та була виготовлена приблизно у XII ст. Підтверджувала це і стилістична схожість зі скульптурними творами тодішніх митців. Однак нещодавні дослідження показали, що деревина походить з кінця VII - середини IX ст. Тобто статуя має вік близько 1,2 тис. років і, можливо, є оригінальною, повідомляє The New York Times.

За легендою, "Святий лик Лукки" був виготовлений божественною рукою і залишався прихованим протягом багатьох століть. Його знайшов VIII ст. італійський єпископ Гуальфредо під час паломництва до Святої Землі. Розп'яття внесли на корабель без екіпажу і той дивом пристав до тосканського узбережжя. На березі корабель зустрів ангел, який допоміг переправити реліквію у собор.

За тією ж легендою, її основу виготовив учень Ісуса Нікодім. Він був свідком смерті Христа та допомагав огортати його тіло після розп'яття. Самому Нікодіму вірування забороняли зображати людський лик, тому обличчя Ісуса вирізали ангели. Звідси і пішла назва "Святий лик".

За часів пізнього середньовіччя образ став відомим в усій Європі. Йому поклонялася французька знать, а король Англії Вільгельм II Руфус клявся "Ликом Лукки". Згадується така клятва і у творах Данте.

Гарне збереження статуї називають дивом, адже на відміну від бронзи чи мармуру, дерево псується набагато швидше. Архієпископ Лукки, преподобний Паоло Джульєтті зазначає, що ентузіазм з приводу нових датувань не має затьмарювати релігійного значення реліквії.

Вона, як і раніше, залишається символом тосканського міста й іконою християнства.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі