75 років тому підписали статут Організації Об'єднаних Націй

Джерело: Gazeta.ua

Статут Організації Об'єднаних Націй підписали у Будинку ветеранів в Сан-Франциско 26 червня 1945 року. Серед 50 країн-підписантів була й Україна.

Розробка документа супроводжувалася численними суперечками та виправленнями. Доходило і до її можливого зриву, але країнам вдалося подолати суперечності.

Остаточний проєкт представив за добу до підписання Лорд Галіфакс. Він запропонував змінити традиційне голосування. Замість підняття рук делегати мали піднятися зі своїх місць. Це зробили усі присутні, зокрема службовий персонал, журналісти та тисячі глядачів. Тоді Галіфакс заявив про одноголосне прийняття історичного документу і залом прокотилися потужні овації.

У Статуті зазначалося, що народи Об'єднаних Націй сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління від лиха війни і прагнуть знову затвердити віру в основні права людини, гідність і цінність особистості, рівноправність чоловіків і жінок, і рівність великих і малих націй.

Активну участь у розробці преамбули, цілей і принципів Статуту ООН взяли представники від України - тоді УРСР.

За основні цілі організації була визначена необхідність підтримувати міжнародний мир і безпеку і приймати ефективні колективні мирні заходи для запобігання та усунення загрози миру. ООН мала розвивати дружні відносини між націями, здійснювати співробітництво у вирішенні міжнародних проблем будь-якого характеру, а також стати центром для узгодження дій націй у досягненні усіх загальних цілей.

Наголошувалося, що ООН створюється на принципі суверенної рівності усіх її членів та не має права втручатися у внутрішні справи будь-якої держави. Усі члени організації мали вирішувати міжнародні суперечки мирними засобами.

Оголошувалося створення головних органів організації: Генеральної Асамблеї, Ради Безпеки, Економічної і соціальної ради, Ради з Опіки, Міжнародного Суду і Секретаріату, та були визначені усі їх повноваження.

Повноцінну діяльність ООН розпочне у жовтні 1945 року, після ратифікації Статуту країнами-учасницями. Україна ратифікувала документ 22 серпня 1945 року.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі