Як у Луцьку виглядав аптечний посуд у ХХ столітті. Фото

Джерело: Volyn UA

У Луцьку діє унікальна аптека-музей Злоцьких. Заклад в якому до наших часів зберігається автентична історія розвитку фармацетрії на Волині.

Аптека-музей, розташована на одній із історичних вулиць Луцька – Драгоманова. Вона є найдавнішою діючою міською аптекою, починаючи з ХІХ століття. У її підвалах було сховище медикаментів та добре обладнана лабораторія, яка, на жаль, не збереглася до наших часів. Нині у підземній частині аптеки знаходиться складське приміщення.

В першій половині ХХ століття в аптеці виготовлялося 50-55 найменувань мазей, 25-30 настойок, 15-20 сиропів. Для виготовлення ліків використовували близько 220 найменувань рослин. Збором та підготовкою рослин займалися працівники аптеки.

У фойє аптеки можна зустріти посуд із бірками від ліків. І на час поринути в період ХХ століття та побачити на власні очі, який мали вигляд ліки виготовлені в аптеці Злоцьких.

Коли вкінці XIX століття сім'я Косачів із Лесею Українкою жили в місті, деякі ліки для неї були виготовлені у цій аптеці. В той час провізором аптеки був Гілярій Червінський, а потім його дружина Олена, а власником — Францішко Злоцький.

Ось така унікальна аптека-музей діє у нашому Луцьку.

    


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі