Сьогодні відзначають Всесвітній день вітіліго

Джерело: Gazeta.ua

25 червня відзначають Всесвітній день вітіліго. Понад 100 млн хворих у світі стають жертвами дискримінації через це захворювання. Вони соромляться своєї зовнішності. Хвороба може розпочатися в будь-якому віці, але в 70% випадків — до 20 років. Найчастіше в чоловіків.

Цей день вибрали у честь пам'яті про видатного співака Майкла Джексона, який страждав на цю недугу до самої смерті 2009 року.

Основна мета заходів полягає в підвищенні поінформованості щодо захворювання. Також поліпшенні якості життя хворих, збиранні коштів для ґрунтовних досліджень патології.

Вітіліго - набута депігментація шкіри без видимих трофічних і запальних явищ. Клітини, які синтезують пігмент у шкірі, руйнуються. На шкірі з'являються білі плями на різних частинах тіла. Найчастіше це обличчя, губи, руки, ноги. Волосся, яке росте на уражених ділянках стає білим. Людині нічого не болить.

Причина розвитку цього захворювання невідома. Поки що існує думка, що вітіліго є автоімунним захворюванням. Імунна система виробляє білки, які діють на клітини, і ті перестають продукувати меланін.

Є докази того, що сонячні опіки або емоційний стрес можуть бути пусковим механізмом для початку захворювання. Люди з іншими автоімунними хворобами мають більшу загрозу захворіти на вітіліго.

Діти батьків, які хворіють на вітіліго, є більш схильними до розвитку захворювання.

У деяких людей депігментовані плями не розповсюджуються, інколи зникають, а в інших прогресують, поширюються на інші ділянки тіла.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі