Падіння Римської республіки пов’язали з виверженням вулкана

Джерело: Діалоги

Вчені з Європи і США знайшли причину різкого похолодання в Середземномор’ї в 43-42 роках до нашої ери. Цей катаклізм викликав неврожаї, голод і, як наслідок – народні хвилювання, які могли сприяти краху могутніх імперій, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідження показали, що в вищевказаний період літні температури були на два-три градуси Цельсія нижче норми. Небувалі холоди спостерігалися на території сучасних Австрії, Скандинавії, Каліфорнії і Китаю. Торкнулися вони й Римської держави.

Вчені припустили, що причиною зниження температур стала вулканічна активність. Дослідивши крижані керни з Гренландії і російської Арктики, вони виявили сліди двох стародавніх вивержень. Одне сталося в 45 році до нашої ери і було досить потужним, але короткочасним. Інше, що сформувалося два роки по тому, справило тривалий вплив на клімат.

Автори наукової роботи зробили висновок, що «винуватцем» похолодання став вулкан Окмок на Алясці. Виверження Okmok II стало одним з найбільш значних за останні 2500 років.

Комп’ютерна модель допомогла їм відтворити наслідки вибуху. Так, клімат на величезних територіях став більш вологим, а температура впала на 7 градусів Цельсія нижче норми. Похолодання було особливо явним влітку і восени. Можна припустити, що на землю також вивергалися рясні опади – перевищення норми в деяких регіонах, ймовірно, досягало 400%.

Вчені відзначили, що в той же час відбулися серйозні зміни в державному ладі Стародавнього Риму (він перестав бути республікою), в Єгипті впала династія Птолемеїв. Не виключено, що перепади клімату і пов’язана з ними нестача продовольства зіграли в цьому важливу роль.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі