У 1894 році у Львові провели найбільшу виставку

Джерело: Gazeta.ua

Загальну крайову виставку відкрили 5 червня 1894-го у Львові. Приурочили до 100-річчя повстання Тадеуша Костюшка. Виставка стала найбільшою за всю історію краю - розміщена на площі близько 50 га, розташованій на верхній терасі мальовничого Стрийського парку.

Аби повністю оглянути територію виставки, секції і відділи, палаци, павільйони, кав'ярні та цукерні тощо, потрібно було витратити тиждень часу. Загальна сума коштів на організацію Загальної Крайової виставки склала близько 600 тисяч злотих. На території виставки розплановано, збудовано та облаштовано найкращими фахівцями 130 павільонів, згідно зі спеціалізацією, виставка поділялася на 33 секції.

До головного входу виставкового містечка проклали трамвайну колію. Різноманітні товариства, установи та приватні особи звели 130 павільйонів. Проектували їх найкращі архітектори Галичини. Був також акваріум із 4 ставками, модель копальні воску зі штольнею на глибині 11 м, підземна печера у вигляді соляної шахти. На території нафтового відділу виставки демонструвалась система канадського машинного буріння. Протягом 8 днів було пробито свердловину глибиною 501 м. Канатна дорога, що функціонувала протягом першого місяця роботи виставки, рухалась за допомогою газового двигуна.

В каталозі виставки описано близько 2 870 позицій, серед яких перелічено вироби, устаткування та інші матеріали, пов'язані з веденням сільського господарства, різного роду промислами або діяльністю промислових чи дрібних підприємств.

Мистецтво на виставці представляли близько 800 експонатів. Кругла мурована споруда водонапірної вежі загальною площею 99, 58 кв. м збудована з каменю та цегли у вигляді середньовічної башти, вона була однією з оздоб Крайової виставки. Один з найкращих павільйонів – Палац промисловості мав площу 5 985 кв.м та висоту центральної бані 32 м. Від 5 червня по 16 грудня 1894 року Загальну виставку Крайову у Львові відвідали 1 146 329 особи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі