Заліщики – найвідоміший курорт Австро-Угорщини та міжвоєнної Польщі

Джерело: Львів – місто натхнення

У Західній Україні є місто, яке до 1939 року було дуже популярним курортом в Австро-Угорській імперії та міжвоєнній Польщі. У тогочасних путівниках і пресі його називали Подільською Рив’єрою, порівнювали з Кароліною, Флоридою і Палм-Біч.Ідеться про курорт у Заліщиках на Тернопільщині. Тогочасні листівки демонструють привабливий курорт: смугасті лежаки, великі пляжні парасолі, довгі ряди лавочок, акуратно підстрижені дерева. Це – на Поділлі, за 200 км від Львова.

Пляж "Сонячний" в Заліщиках в середині 30-х років. На протилежному боці – Румунія з видом на цукровий комбінат (нині – с. Кострижівка Чернівецької обл.)

Усе почалося з будівництва залізниці з Чернівців до Заліщиків наприкінці 19 століття. З появою зручного сполучення місто увійшло в трійку найпопулярніших курортів Австро-Угорської імперії. Адже тут унікальний для регіону клімат, схожий на середземноморський. А все завдяки розташуванню. Заліщики – це півострів на Дністрі, оточений кручами, що затримують тепле повітря.

Пляж “Сонячний” (1930-1937 роки).

Перша світова війна ненадовго зупинила розвиток курорту. Зате в 1920-30 роках він став шалено популярним у Польщі. Заліщики приваблювали відпочивальників середземноморською атмосферою, тропічними фруктами й виноградниками, безліччю розваг та умовами, які були не гірші за європейські.

У місті працювали десятки пансіонатів і приватних віл. На березі Дністра були два пляжі – “Сонячний” і “Тінистий”, обладнані лежаками, роздягальнями, тенісними кортами, барами.

Один з тенісних кортів в Заліщиках. Середина 30-их років ХХ століття

Щодня там грав оркестр, а вечорами влаштовували танці. Тут були й кілька яхт-клубів та секції гірського туризму. Публіку збирали кінні перегони, які проводили поблизу міста. Щоосені, під кінець курортного сезону, Заліщики запрошували на свято вина й винограду “Віннярство”.

Заліщики, яхтинг на Дністрі. Середина 30-их років ХХ століття

В той же час в місті починає функціонувати два пляжі, один з яких був другим за розміром нудистським пляжем Польщі.

Курорт був настільки популярним, що до міста проклали залізничну гілку з Варшави через Львів. Нею їздили швидкісні “люкс-торпеди”, які зараз назвали б рейковими автобусами. Під кінець 1930-х сюди почали їздити туристи з інших європейських країн.

В середині 30-х років Заліщики вже приймали таку кількість туристів, якою не могли похвалитись більшість сучасних курортних містечок. За сезон місто відвідувало декілька десятків тисяч туристів, рекорд – 23 тисячі в 1937 році.

Місто Заліщики розташоване в межах Дністровського каньйону. Фактично місто – це меандр, оточений з трьох сторін Дністром, однією з найбільших і найчистіших річок Європи, та горами, а точніше – високими берегами Дністра. Завдячуючи такому розташуванню на тут виник кліматичний феномен: субтропічний клімат в центрі Європи! Це стало передумовою для виникнення рослинництва і виноградарства зокрема. У місті ще за часів Австрійської імперії був заснований аграрний коледж, який готував спеціалістів для всієї Європи, а саджанцями забезпечував щонайменше половину Австрійської імперії, приклад цьому – холодна зима кінця ХІХ століття, коли в Австрії більшу частину садів було знищено через аномально холодну зиму.

Варто згадати, що тільки на заліщанщині в період Другої польської республіки, займались виноробством на професійному рівні.

В Заліщики приїжджали також «дивитись, як цвітуть абрикоси» – це аналог сучасного «цвітіння сакур в Ужгорді». Навесні, коли все місто було в цвіту цих дерев,  мешканці та гості міста виходили на так званий «шпацір» і гуляли центральними вулицями в колі друзів та сім’ї.

Вінобранє в Заліщиках. Середина 30-их років ХХ століття

Усе закінчилося 1939 року. Почалася Друга світова війна. З нею до Заліщиків прийшли “совіти”. А в 1941 році потужна повінь зруйнувала пляжі та чимало прибережних парків. Відновлювати курорт після війни у радянській Україні не стали.

Та все ж Заліщики варто відвідати, щоб насолодитися чудовим краєвидом із дністровських круч і походити між історичних будівель, які можуть розповісти багато цікавого про багатогранну 600-літню історію міста.

Сучасні Заліщики в літній період. Фото: http://igormelika.com.ua

Останніми роками місто робить спроби повернути колишню славу.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі