Від Мелодії до Карпатської рапсодії: 5 найвідоміших творів Мирослава Скорика

Джерело: НВ

У понеділок, 1 червня, у віці 81 року помер видатний український композитор Мирослав Скорик. НВ згадує його знакові твори.

Видатного українського композитора Мирослава Михайловича Скорика, героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, художнього керівника Національної опери України знають в першу чергу завдяки його Мелодії, або Мелодії ля-мінор, твору, написаного для фільму Високий перевал (1981) режисера Володимира Денисенка.

Фільм розповідає історію жительки Карпат Ярослави Петрин, чию сім'ю розколола Друга світова війна. Вона була переконаною комуністкой, а її чоловік, син і дочка пішли воювати в УПА. Дивіться фрагмент фільму з оригінальним виконанням Мелодії.

 
Loading video

Ліричну Мелодію Скорика називають духовним гімном України. Вона звучить в день пам'ять жертв Голодоморів в Україні, політичних репресій, День пам'яті і примирення і ін. Мелодія звучить на різні "голоси": у виконанні фортепіано і скрипки, для яких була написана, а також в найрізноманітніших аранжуваннях: для симфонічного оркестру, а-капела, бандури та ін.

Мирослав Скорик є автором музики до таких фільмів як Тіні забутих предків Сергія Параджанова, Високий перевал, науково-популярних фільмів Мова тварин і Біосфера! Час усвідомлення, мультфільмів Як козаки куліш варилиГришкины книжкиЛис Микита. Серед масштабних творів Скорика - опера Мойсей і музика до балету Батерфляй.

П'ять найвідоміших творів Мирослава Скорика

Мелодія

 
Loading video

Іспанський танець

 
Loading video

Гуцульський триптих, сюїта за мотивами повісті Тіні забутих предків

 
Loading video

Карпатська рапсодія

 
Loading video

Як козаки куліш варили
музика до однойменного мультфільму

 
Loading video
 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі