Понад 160 років тому у Лондоні запустили Біг Бен

Джерело: Gazeta.ua

У Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Коли згорів старий будинок Вестмінстерського абатства, британський парламент приймає рішення прикрасити вежу Святого Стефана годинником. Виділяють гроші на будівництво вежі з найточнішим годинником у світі. Годинникові стрілки довжиною 2,7 м відлили з чавуну, а хвилинні - 4,2 м - зроблені з мідного листа. Назву отримав від імені інженера сера Бенджаміна Холла. Через значні розміри Холла прозвали Великим Беном.

Вежу звели за проєктом Пьюджина в неоготичному стилі. Усередині башти встановили двометровий дзвін діаметром 3 м і вагою 13,7 тонн. Годинник створив майстер Едвард Джон Дент.

190 км проходять хвилинні стрілки за рік годинника Біг-Бен на вежі парламенту. Перший удар молота про Біг-Бен точно збігається з першою секундою початку години. Кожні два дні механізм проходить ретельну перевірку. Раз на два дні годинниковий механізм ретельно перевіряється і змащується, причому обов'язково враховується атмосферний тиск і температура повітря. Похибка годинника на вежі Англійського парламенту складає не більше двох секунд.

Біг Бен вважається одним з найточніших годинників, але кілька разів він зупинявся. У 1976 році поламався механізм, який відповідав за бій годинника. Також Біг Бен зупинявся від рясного снігопаду у 1962 році та від аномальної спеки влітку 2005-го.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі