У 1945 лауреата Нобелівської премії арештували за підтримку нацистів

Джерело: Gazeta.ua

Норвезького письменника 85-річного Кнута Гамсуна 29 травня 1945-го арештовували за підтримку нацистів.

Син бідних фермерів Гамсун змінив безліч професій, багато мандрував по Норвегії і США. Писав вірші, оповідання, репортажі. Перший роман письменника "Голод" про молодого письменника, що сконав від голоду зробив Гамсуна відомим. 1920-го він отримав Нобелівську премію з літератури за роман "Плоди землі".

Після приходу в Німеччині до влади нацистів він підтримав їх публічно. Старий письменник побачив в національних соціалістів силу, яка протистоїть цивілізації, розвитку техніки і технології, які він зневажав. Також ненавидів Америку і Англію, які в його уяві уособлювали міську цивілізацію.

Йозеф Ґеббельс розпорядився надрукувати зібрання творів Гамсуна 100-тисячним тиражем. Письменник із вдячності надіслав Ґеббельсові свою медаль Нобелівського лауреата. Після того тисячі шанувальників Гамсуна почали йому поштою повертати книги. Ґеббельс влаштував письменнику зустріч із фюрером 26 червня 1943 року.

Кнут Гамсун почав скаржитися Гітлеру на керівника німецької окупаційної адміністрації в Норвегії імперського комісара Йозефа Тербовена. Той ввів надзвичайний стан і розстрілював за найменшу провину. Майже глухий Кнут Гамсун знову і знову повторював, близько нахилившись до Гітлера. Він вимагав відставки намісника фюрера, перебивав і бризкав слиною.

Після смерті Гітлера написав некролог у порвезьку газету. Він став останньою краплею терпіння норвежців. Кнута Гамсуна і його дружину посадили під домашній арешт. Згодом Марію як колабораціоністку відправили до в'язниці, а Гамсуна – в психіатричну клініку в Осло. Садити на лаву підсудних 86-річного лауреата Нобелівської премії не хотіли.

У грудні 1947 року таки відбувся суд над письменником. Його визнали винним у сприянні ворогові та присудили сплатити штраф - 425 тис. норвезьких крон, $80 тис. за тодішнім курсом. Через два роки Гамсун написав останню книжку - "На зарослих стежках". За художнім рівнем вона не поступалася його попереднім творам. Кнут Гамсун помер 19 лютого 1952 року у своєму маєтку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі