У Британії надісланий під час війни лист рідні отримали через 80 років

Джерело: Сьогодні

Тридцятирічний рядовий Гаррі Коул, який під час Другої світової війни служив у першому батальйоні Саффолкського полку, 26 травня 1940 року надіслав своїй матері Розі лист. Однак його послання дійшло за адресою тільки через 80 років – останні слова солдата прочитав його рідний брат.

Гаррі Коул зазначив у листі, що німецькі солдати скоро відступлять. "Німецькі війська втікатимуть і повернуться до Німеччини вдвічі швидше, аніж йшли звідти. Будь ласка, не турбуйтеся про мене. Я переживу це", – запевняв британець. Через три дні чоловіка вбив ворожий снайпер.

Рядовий Гаррі Коул
Фото: Heidi Hughes

При евакуації британських військ з Дюнкерка в умовах швидкого німецького наступу лист загубився.

Як з'ясувалося пізніше, послання перехопив німецький офіцер. Він зберігав його на горищі свого будинку до 1968 року, а потім направив до Ради графства Суффолк. Зрештою документ надіслали в архів.

Архіваріус Хайді Хьюгс помітила, що лист був надісланий до будинку, що розташований в її рідному селі. Вона знала 87-річного місцевого жителя з прізвищем, як у відправника. Цей чоловік, Клеммі Коул, підтвердив, що Гаррі був одним з семи його братів.

"Отримати лист від Гаррі зараз – це шок. Я був зворушений, прочитавши його слова. Моя мама розповідала, що одного разу побачила його обличчя біля вікна своєї спальні. Вона думала, що це був дух сина, який прийшов до будинку в день, коли його вбили", – поділився Клеммі Коул з журналістами.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі