В Італії виявили бруківку періоду Римської імперії

Джерело: New Format

У Римі перед Пантеоном побачили ділянки ​​бруківки віком близько двох тисяч років.

Її поклали ще в період Імперії.

Виявити частини стародавньою бруківкою вдалося завдяки провалу, який несподівано утворився на площі Пьяцца делла Ротонда. Його ширина – близько 2,5 метра, довжина – метр. Тепер перед Пантеоном видно сім стародавніх плит з травертину – різновиди осадової породи.

Під час обвалення покриття ніхто не постраждав. Зазвичай на площі гуляє багато людей, але зараз всі змушені дотримуватися режиму ізоляції.

Плити виготовили в 27-25 роках до нашої ери, з’ясували археологи. Тобто їм стільки ж років, скільки й самому Пантеону. Імовірно, роботи курував один імператора Августа Марк Агріппа. Однак Пантеон і площа повністю перебудував імператор Адріан приблизно між 118 і 128 роками нашої ери. А на початку III століття територія знову поміняла вигляд, на цей раз після втручання імператорів Септимія Півночі і Каракалли.

Подібні провали відбуваються в Римі все частіше, відзначили експерти. За останні сто років з’являлося близько 30 воронок в рік, а з 2009 року їх кількість зросла в три рази. Стародавні штучні порожнини, в тому числі в кар’єрах, тунелях і будівельних катакомбах, зробили землю нестійкою.

«Найбільш чутлива область – це Східний Рим, де в стародавні часи добували матеріали», – розповіли фахівці.

Крім того, вони звернули увагу, що переважна частина столиці Італії розташована на м’якій піщаному ґрунті. А вона легко розмивається водою і здригається від вібрації машин і скутерів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі