Учені знайшли текст на 4 фрагментах сувоїв Мертвого моря, які до цього вважали порожніми

Джерело: RISU

Відкриття зробили професорка Королівського коледжу в Лондоні Джоан Тейлор та команда спеціалістів. Вони вирішили застосувати новий метод мультиспектральної візуалізації, що і проявив написи. Їх зроблено арамейською мовою та на івриті, йдеться на сайті Університету Манчестера. 

965996_w_300.jpg

Найбільший виявлений фрагмент тексту складається з 15 або 16 літер, розташованих у чотири рядки. Його писали чорнилом на вуглецевій основі. Містить слово "Шабат" і може належати до біблійної книги пророка Єзекіїля.

Артефакти зберігають у бібліотеці Університету Манчестера. Підкреслюється, що вони не є підробленими, адже їх знайдено в ході офіційних розкопок у печерах Кумрана в Ізраїлі. У 1950-х їх подарували британському досліднику Рональду Ріду, щоб той вивчив їх хімічний склад. Адже порожні сувої вважали нікчемними.

Подальші фрагменти, що мають важливе релігійне, історичне та лінгвістичне значення, ще доведеться розшифрувати. Але відкриття означає, що Манчестерський університет є єдиним закладом у Великій Британії, що має автентичні текстові фрагменти Сувоїв Мертвого моря.

Нещодавно встановили, що фрагменти Сувоїв Мертвого моря, що зберігаються у Вашингтонському музеї Біблії виявилися підробкою. Їх придбав за мільйони доларів і подарував установі меценат Стів Грін.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі