114 років тому брати Райт отримали патент на винайдений ними літак

Джерело: Gazeta.ua

Цього дня у 1906 році американські авіаконструктори брати Райт – Вілбер та Орвілл– отримали патент на винайдений ними літак. Випробували вони свій апарат за три роки до отримання патенту.

Їхнє захоплення літаками розпочалося ще у дитинстві, в шкільні часи, коли брати почали робити повітряних зміїв для продажу.

Так і не закінчивши школу, брати у 1892 році відкрили крамницю із продажу велосипедів, потім ремонтну майстерню, а в 1895 — власне виробництво велосипедів.

Через 8 років після початку "велосипедної" кар'єри брати вирішили створити та експериментувати зі своїм першим планером у Кітті-Гок, а в 1901 році випробували вже другий планер. У 1902 році вони почали конструювання першого моторного аероплана, двигун для якого зібрали самі. Маса двигуна становила 77 кг, швидкість обертання вала — 1200 про/хв, потужність 12 кінських сил.

Для досліджень їм довелося побудувати власну аеродинамічну трубу. І перш ніж здійснити перший політ, брати виготовили близько 200 видів моделей. У кожній із них вони намагалися відтворити ідеальне поєднання льотних якостей.

17 грудня 1903 зробили перший в історії пілотований політ на моторному аероплані "Флаєр-1" на 37 метрів. Апарат пробув у повітрі 12 секунд. Починав літати Орвілл. Проте того ж дня у небо піднявся і Вілбер, протримався в повітрі 59 секунд і подолав 260 метрів.

 

Перший літак брати створили із ялинових планок, його довжина становила 6,4 метра, висота - 2,7 метра, розмах крил - 12,3 метра. Пропелер приводився в рух ланцюговою передачею, подібною до велосипедної.

Протягом 1903-1906 років брати Райт вдосконалили конструкцію аероплана й зробили понад 200 польотів. 22 травня 1906 одержали патент на свій винахід.

В 1908 році вони здійснили низку поїздок по всьому світу, демонструючи можливості своїх літальних апаратів. Ще рік потому брати створили компанію "Райт", що займалась виробництвом літаків та підготовкою пілотів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі