Тереза Чорторийська Любомирська із Корця на портреті 1800 року

Тереза Чорторийська Любомирська із Корця на портреті 1800 року

У збірках одного зарубіжного Інтернет архіву вдалось натрапити на цікавий портрет симпатичної дівчини, як виявилось в результаті пошуків – волинянки.

На картині зображена Тереза Чорторийська Любомирська (1785-1868) із Корця. З її біографії дізнаємось, що народилась вона 13 липня 1785 року в Корецькому палаці на Волині. Її батьком був Юзеф Клемент Чорторийський, князь, державний діяч Речі Посполитої, останній представник молодшої гілки роду Чорторийських на Корці та Олексинці, а також луцький староста. Матір’ю була княжна Дорота Барбара Яблоновська, донька Антонія Барнаби Яблоновського, уродженка Ганнополя.

 

Тереза Черторизька. Автор Елізабе́т Віже́-Лебре́н, 1800 р., muzea.malopolska.pl/

 

До речі, саме батько Терези Юзеф Чорторийський (1740-1810), господар величезних володінь на Волині започаткував виробництво посуду в Корці. Тоді це був перший такий завод на теренах цілої Речі Посполитої. Новий власник Корця князь Чорторийський вдихнув у містечко, як тоді занепадало, нове життя, побудувавши виробництво та створивши нові місця роботи для місцевого населення. Через якийсь час у Корці з’являються не бачені тут раніше двоповерхові кам'яні будинки, парки, костели й, безумовно, чудова князівська резиденція. Крім фабрики порцеляни та фаянсу, Чарторийський започаткував тут виробництво сукна, полотна та  меблів. Корецьке виробництво посуду було засноване 7 вересня 1783 року.

Проте повернемось до портрету. Він був створений у 1800-1801 роках. На той час Терезі було п'ятнадцять років. Авторкою портрету волинської красуні є відома французька художниця Елізабет Віже-Лебрен (1755-1842). Вона прославилась як майстриня світського портрету. Відомо, що художниця створила 662 портрети, 16 сюжетних картин і близько 200 пейзажів. Цікавою особливістю художнього стилю Елізабет Віже-Лебрен, те що вона згладжувала індивідуальні риси людей, наближала їх обличчя до модного ідеалу. На початку ХІХ ст. модно було малювати дещо видовжений овал обличчя, чутливий рот, кокетуючий погляд, складну зачіску.

Портрет юної Терези повинен був стати її візитівкою і повинен був привернути увагу кращих наречених того часу. Так і сталось. В 24 травня 1807 року відбувся шлюб Терези із магнатом, масоном Генриком Любомирським (1777-1850), який, до речі, теж був волинянином, адже народився у місті Рівному. В шлюбі народилось четверо дітей: Дорота, Ізабелла, Ядвіга та Єжи.

Померла Тереза Чорторийська 31 грудня 1868 року в місті Кракові у Польщі.

 

 Елізабет Віже-Лебрен. Автопортрет, 1790

Генрик Любомирський із Рівного, 1797

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі