147 років тому Леві Стросс отримав патент на пошиття джинсів

Джерело: Gazeta.ua

20 травня називають днем народженням джинсів. У цей день 1873 року фірма Levi Strauss&Co отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях.

Водночас перші джинси Леві Страусс запатентував у США ще 1850-го. Це були цупкі штани із подвійними швами і безліччю кишень. Коштували $1,5. Їх розкупили робітники та каліфорнійські золотошукачі. За перший рік Страусс продав 21 тис. пар штанів і курток з мідними заклепками. Через деякий час організував у Сан-Франциско фірму Levi Strauss&Co з пошиття робочого одягу.

1886-го на джинсах Levi's з'явився знаменитий шкіряний лейбл. З 1926 року при пошитті джинсів стали використовувати застібку "змійка". До цього – ґудзики. А перші жіночі джинси побачили світ тільки 1981-го.

До середини 20 століття джинси шили виключно під брендом Levi's. Пізніше з'явилися Lee, Wrangler і Cooper. У другій половині 20 століття ринок також освоїли компанії Calvin Klein, Diesel, Gap, Guess, Mustang, Polo, Tommy Hilfinger, Zara.

У 1920-их джинси продавали на Західному узбережжі США як робочий одяг для ковбоїв, лісорубів та залізничників. У роки Другої світової війни їх включили до списку стратегічних товарів. Продавали виключно людям, зайнятим в оборонній промисловості. З 1950-их джинси стали популярними серед представників субкультур - хіпі, стиляг, рокерів та скінхедів.

В Україні придбати оригінальні джинси Levi's можна від 2 тис. грн.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі