Неподалік Стіни плачу знайшли невідомий підземний комплекс

Джерело: Gazeta.ua

У Єрусалимі під візантійської мозаїчною підлогою знайшли підземелля Другого храму
У Єрусалимі під візантійської мозаїчною підлогою знайшли підземелля Другого храму
Глиняні свічки, прикрашені гронами винограду періоду Аббасидського халіфату
Мірний стаканчик періоду Другого Храму.

 

У Єрусалимі, неподалік Стіни плачу, знайшли невідомий підземний комплекс. Відкриття зробили студенти передвоєнної підготовчої програми.

Вхід до підземелля містився під білою мозаїчною підлогою, яку уклали приблизно 1,4 тис. років тому. Розповідають, що того часу мозаїка була частиною наземної споруди, яку перебудували за панування мусульманських володарів Аббасидів, а в XI ст. остаточно зруйнували, повідомляє Jewish Press.

Вік самого рукотворного підземелля оцінюють у 2 тис. років. На думку вчених, його збудували ще за римського панування в Ізраїлі, до руйнування Другого храму. Воно складається з відкритої зали та 2 кімнат, розташованих одна над одною та з'єднаних тесаними сходами. На вході помітили поглиблення для дверних петель і засува. Також у стінах, поруч із нішами для олійних світильників, було вирізано напівкруглі та квадратні ніші невідомого призначення.

 

Усередині виявили і дрібні предмети: глиняні посудини для приготування їжі та їх уламки, сердечники олійних ламп, кам'яну мірну чашу. Найцікавішою знахідкою називають фрагмент ритуального келиха для омовіння - калала.

Археологи припускають, що підземні кімнати могли служили коморою для наземної споруди, але все ж їх бентежить запитання, навіщо жителі Єрусалима, які опанували кам'яне будівництво, витрачали величезні ресурси на копання підземних систем.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі