Луцьк визнали найбільш україномовним містом

  1. Новина відноситься до:

Серед усіх міст України найбільш україномовними виявилися Луцьк та Рівне.

Відповідно до результатів аналітичного огляду «Становище української мови в Україні у 2014-2015 роках», які оприлюднив рух добровольців «Простір свободи», за кількістю людей, які спілкуються українською вдома, Луцьк опинився на першому місці, випередивши Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ.

До прикладу, цей показник у Львові становить 93%, у Луцьку та Рівному - 97%. Найнижчий показник у Запоріжжя - всього 3%.

Фото взяте з ресурсу MediaSapiens

Також Луцьк лідирує і у рейтингу послуг українською мовою. Зокрема, у всіх без винятку оглянутих закладах міста відповіли та запропонували меню українською мовою. У восьми з десяти закладів вивіски були українською мовою, у двох - латиною. Такі ж цифри і щодо десяти перевірених магазинів. Щодо мовної ситуації у шкільній освіті, то Волинь входить до низки областей, в яких частка української мови в цій галузі становить від 96% до 100%. У 2015 році у Волинській області такий показник становить 99, 83%. 

Звучить українська мова на Волині і в органах влади, переважає у громадському транспорті та вокзалах.

Утішна ситуація у Луцьку і з зовнішньою рекламою: відповідно до досліджень, основні тексти десяти білбордів, які були розташовані у центральній частині міста, - українською мовою.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі