Лучани на ретро фото 1930-х років

Лучани на ретро фото 1930-х років Фото: колаж Наталії Фіть

Сьогодні пропонуємо читачам нову знахідку ретро світлин із минулого міста Луцька. Фото вдалось відшукати в електронному архіві польського сайту «Polona». Кадри датуються 1928-1935 роками. Завдяки чудовій якості світлин, на кадрах можна розгледіти усі деталі. На фото присутні лучани різного віку.

На більшості світлин наші читачі можуть побачити лучанок різного віку. Усіх їх об’єднує те, що вони є членкинями жіночої організації, яка в ті часи діяла в місті Луцька. Її назва «Союз громадської праці жінок». Відомо, що подібні організації діяли в інших містах воєводств. Перша така організація з’явилась у 1928 році, а в Луцьку в 1930 році. Її очолила дружина волинського воєводи Юлія Юзефська. Також серед членкинь була дружина віце воєводи Євгенія Годлевська, дружина президента міста Луцька Яніна Венжикова, донька лікаря Адама Войніча Хелена,

Головними цілями цієї організації було розширення можливостей жінок, підвищення активності жінок у громадському житті. Членкині «Союзу» вживали активних заходів щодо дозволу жінкам обіймати державні посади, вирівнювали оплату праці чоловіків та жінок. У 1932 році по всій Речі Посполитій налічувалось близько 90 тис. учасників.

На одній із світлин бачимо луцьких дівчат та жінок, які стали студентками курсів крою та шиття. Організатором навчання також був «Союз». Це робилось для того, щоб жінки, особливо самотні могли знайти роботу, або започаткувати власну справу.

Також досить цікавим є фото, де можемо побачити багато малолітніх лучан. Бачимо, що діти одягнені в костюми різних казкових героїв. Пізніше ці діти взяли участь у театральній постановці. Цінністю таких кадрів є те, що вони дозволяють  розглянути усі деталі до дрібниць.

 

Біля будинку «Союзу громадської праці жінок» в Луцьку, 1931

Студенки курсів крою та шиття, які організував «Союзу громадської праці жінок» в Луцьку, 1933

Учасниці «Союзу громадської праці жінок» в Луцьку, 1938

Маленькі лучани перед театральною постановкою, 1935

Учасниці «Союзу громадської праці жінок» в Луцьку, 1928

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі