Статую Венери Мілоської знайшли на кукурудзяному полі

Джерело: Gazeta.ua

Грецький селянин Йоргос Кентротас скопуючи свою поле на острові Мілос 8 квітня 1820-го він знайшов двометрову скульптуру жінки із білого мармуру. Згодом Венеру Мілоську назвали найбільш знаменитою жіночою скульптурою, створеною людством та античним ідеалом краси.

Острів Мілос посеред Егейського моря – один з найменш заселених на той час грецьких островів під владою Туреччини. Ділянка Кентротаса впритул до кам'яного схилу, неподалік руїн античного театру. Того дня він з сином та племінником орав місце майбутніх посівів. В самому кінці поля під ними став обсипатися ґрунт, утворилося провалля. Чоловік розгледів стіни підземної кімнати, дах якої провалився від їхньої ваги. По мотузці хлопці - син і племінник спустилися. В ніші стіни побачили статую жінки.

Двометрова статуя заввишки два метри зроблена із білого мармуру. Зображувала оголену до поясу жінку на постаменті. Статуя збірна – складалася з великих шматків моноліту. На постаменті знайшли ледве помітний надпис автора. Грецький скульптор елліністичного періоду Александро, вирізав з каменю скульптуру між 130 і 100 роками до н.е. Зрушити з місця чоловіки не змогли. Йоргос забрав бюст і руки додому в хлів, а нижню частину залишили у сховку.

За місяць на острів причалив французький корабель "Шевретт". Лейтенант Жюль Дюмон-Дюрвіль прийшов в гості на запрошення Йоргоса. Той у хліві показує їм бюст скульптури. Йоргос запросив 350 франків. На той час за ці гроші можна були купити колісницю з кіньми або будинок у селі. Засмучені французи такої суми не мають. Обіцяють повернутися якнайшвидше.

Їхній конкурент - французький морський офіцер Олів'є Вутьє дізнається про знахідку Венери. Шантажем і залякуваннями викупляють у селянина статуї богині. Коли шхуна "Естафетт" у травні підійшла до берегів Мілоса, статую піднімали на борт турецького корабля.
Капітан наказав матросам силою відбити статую у турків. Зав'язалася бійка, саму стутую кинули на землю, і вона розбилася. Матроси потягли Венеру до шлюпок, частини абияк закинули в шлюпку. На кораблі з'ясувалося, що у скульптури не вистачає рук.

У Парижі статую оглядає найвідоміший на той час знавець античност граф Шарль де Кларак. Через рік відреставровану Венеру показують королю Людовику XVIII. Той наказує виставити в паризькому музеї Лувр для загального огляду. Окремий зал із Венерою і досі є найпопулярнішим для огляду у Луврі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі