У Володимирі-Волинському отруїли короля

Джерело: Gazeta.ua

Короля Русі Юрія II Болеслава отруїли бояри у Володимирі-Волинському 7 квітня 1340 року. Після його смерті Галицько-Волинське князівство припинило існування як держава.

Правитель був сином мазовецького князя Тройдена з польської королівської династії П'ястів та Марії Галицької - доньки короля Русі Юрія I. Народився у Польщі де був охрещений за католицьким обрядом, але уже дорослим перейшов до православ'я та прийняв ім'я Юрій. Галицько-Волинською державою правив близько 16 років. Як і попередні правителі, зустрівся із сильною боярською опозицією, яку мав долати самотужки. Ті закидали йому потурання міщанам, покровительство переселенцям із німецьких і чеських міст та підтримку католицької церкви.

У 1338-му для боротьби із опозицією пішов на відчайдушний крок. У містечку Вишеград зустрівся із королем Польщі Казимиром III та пообіцяв йому князівську корону у разі відсутності спадкоємця в обмін на військову допомогу.

Уже за 2 роки князя отруїли. За однією із версій це зробили бояри, що виступали проти окатоличення. За іншою отруїти володаря наказав сам Казимир. Уже за 2 тижні він вдерся в Галичину із повністю готовим військом та захопив Львів, однак не зміг утримати його через опір міщан. Тікаючи з міста Казимир прихопив із собою скарбницю із клейнодами королів Русі - 2 діадеми і 2 золотих хрести, а також королівський престол, прикрашений золотом і коштовним камінням.

З того часу розпочалась довга боротьба за панування у князівстві між Польщею, Угорщиною та Великим князівством Литовським.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі