7 квітня слухачі вперше почули один з кращих творів Бетховена

Джерело: Gazeta.ua

Німецький композитор Людвіг ван Бетховен 7 квітня 1809-го дав концерт у Відні. Слухачі вперше почули один з найкращих творів - Третю симфонію.

Людвіг Ван Бетховен (1770-1827) - німецький композитор, диригент і піаніст. Писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичних спектаклів, хорові твори.

Ріс у злиднях. У 4-річного сина батько виявив музичні здібності і змушував вправлятися до виснаження і лупцював. Із 13 років хлопець працює помічником органіста в капелі. Похмурий, мовчазний, з густою чорною чуприною, бідно вдягнений. У 30 років відлюдькуватий Бетховен закохався в аристократку. Композитор присвячує їй "Місячну сонату" і вже подумує про шлюб. Але красуня відмовляє.

Спочатку Третя симфонія була написана Бетховеном в честь Наполеона, потім композитор розчарувався і викреслив його ім'я.

"Вона є якимось дивом навіть серед творів Бетховена, - пише письменник Ромен Роллан . - Якщо в своєму подальшій творчості він і рушив далі, то відразу він ніколи не робив такого великого кроку. Ця симфонія являє собою один з великих дарів музики. Вона відкриває собою нову еру"

У Бетховена прогресує глухота. 1824 року Бетховен написав Дев'яту симфонію. Після її виконання публіка влаштувала авторові овацію. Він стояв спиною до залу й нічого не чув, доки одна із учениць не повернула його обличчям до слухачів.

Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року. Понад 20 тис. чоловік йшли за його труною


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі