У Руанді збили літак із президентами двох країн

Джерело: Gazeta.ua

Увечері 6 квітня 1994 року при підльоті до Кігалі з переносного зенітного ракетного комплексу збили літак Dassault Falcon 50. Загинули президент Республіки Руанда, президент Республіки Бурунді і ще кілька військових і політичних діячів та екіпаж. Почався геноцид в Руанді проти етнічної меншини - народності тутсі.

Територію Руанди здавна населяють два племені: тутсі і хуту. Більшість тутсі займають керівні посади у владі і суспільстві. Хуту-радикали постійно виявляють цим невдоволення.

Після авіакатастрофи влада переходить до військових. Полковник-хуту Багосору віддає наказ армії і ополченню атакувати тутсі і вбивати їх всюди, де їх знайдуть, не роблячи виключення ні для жінок, ні для людей похилого віку, ні для дітей

На вулицях безкоштовно роздають мачете. На дорогах перевіряють документи - там вказувалася національна приналежність. Тутсі вбивають на місці. Трупи скидають у ями, річки. Більшість жертв гене від рук знайомих і місцевих жителів.

Місцева влада і радіостанції закликають громадян вбивати сусідів. З тими, хто відмовлявся – солдати розправлялися на місці. "Вбивай тутсі або вб'ють тебе", - повторюють на радіостанції.

Радіостанція чергує музичні пісні із закликами вбити всіх тутсі. Солдати так захопилися розправами, що проґавили наступ повстанців із патріотичного фронту тутсі. У липні закінчився геноцид.

За півтора місяці найбільш активної фази геноциду знищено, за різними оцінками, від 500 тис до мільйона жителів Руанди. Ці події стали одним з головних провалів в історії міжнародної політики. Західні держави не перешкодили геноциду.

У листопаді 1994-го в Танзанії почав роботу Міжнародний трибунал із злочинів у Руанді. Проте більшість винних не покарано.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі