Гетьман Пилип Орлик написав одну з перших європейських конституцій

Джерело: Gazeta.ua

У молдовському місті Бандери козацька рада в еміграції 5 квітня 1710-го одноголосно обрала гетьманом за колишнього писаря війська Пилипа Орлика. Гетьман зачитав "Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького". Договір визначає права і обов'язки усіх членів Війська та гетьмана. Його називають "Конституція Пилипа Орлика" або "Бендерська конституція". Це одна з перших європейських конституцій нового часу.

Після поразки у Полтавській битві шведи й п'ять тисяч козаків-союзників відступили до підвладної Османській імперії Молдавії. У вигнанні помирає 70-річний гетьман Іван Мазепа. Козаки висунули на посаду Гетьмана генерального писаря війська довірену особу та найближчого друга покійного Пилипа Орлика.

Пилип Орлик народився у селі Косута Ошмянського повіту, зараз це територія Білорусі. Хорошу освіту отримав у Віленському єзуїтському колегіумі, та в православному Києво-Могилянської колегіумі. У 26 років одружився із донькою полтавського полковника Павла Герцика Ганною. Вона народила йому трьох синів і п'ятеро доньок. Зблизився із козацькою старшиною, а гетьман Іван Мазепа хрестив першу дитину Орликів. Незабаром став генеральним писарем та отримав маєтки та села по всій Україні. Разом з Іваном Мазепою їздив на аудієнцію до Карла XII, вів таємне листування.

Коли шведсько-українські війська зазнали поразки під Полтавою, Пилип Орлик залишився з Іваном Мазепою. Після його смерті гетьман починає писати "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького". Цим договором зобов'язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців.

Конституція Пилипа Орлика починалася з урочистої декларації про те, що "Україна обох боків Дніпра має бути на вічні часи вільною від чужого панування", включала преамбулу (вступ) і 16 статей. У вступі подано стислий виклад історії, чому Україна розірвала стосунки з Москвою і прийняла протекторат Швеції. Україна визначалася республікою. Влада гетьмана обмежувалась, гарантувалися права і привілеї запорожців; державною релігією проголошувалося православ'я.

Карл ХІІ як покровитель Війська Запорозького схвалив "Пакти і Конституції". Втілити в життя цю конституцію Орлику не вдалося. Після невдалих походів козацтво охопила деморалізація. Коштів на утримання війська гетьман не мав.

Рятуючись від переслідувань агентів Московії Орлик був змушений постійно переїжджати. Решту життя проводить у Хотині, Чернівцях, Бухаресті та Яссах. Орлик помер 24 травня 1742 -го на самоті у румунських Яссах.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі