Цього дня застрелили Мартіна Лютера Кінга

Джерело: Gazeta.ua

У Мемфісі расист Джеймс Ерл Рей застрелив 4 квітня 1968-го лідера руху темношкірих за свої права Мартіна Лютера Кінга, коли той стояв на балконі мотелю "Лоррейн".

Мартін Лютер Кінг народився у родині пастора баптистської церкви. Навчався в коледжі для кольорових в Атланті, став доктором філософії. 1947-го прийняв сан пастора. Кінга обрали президентом організації "Конференція керівництва християн півдня", створеної для боротьби за громадянські права афроамериканців. За 11 років Кінг об'їхав понад сім мільйонів кілометрів, виступив з промовами більше 2500 разів. Написав п'ять книг і величезну кількість статей, в яких закликав домагатися рівності мирними шляхами.

Під час мирного маршу на Вашингтон його промову "У мене є мрія" біля підніжжя монумента Лінкольну слухали близько 300 тисяч американців. 15 разів Кінга заарештовували, одного разу ранили ножем в груди. У 1964 році борцю за рівність присудили Нобелівську премію миру.

В день вбивства Кінг прибув до Мемфіса, щоб підтримати забастовку чорношкірих сміттярів, зупинився в мотелі "Лорейн". О 18:01 за місцевим часом на балконі другого поверху мотелю в Кінга вистрілили. Куля пройшла через щелепу, спинний мозок і застрягла в плечі. Чоловік помер за годину в госпіталі. Убивство викликало масові заворушення і безлади майже у 100 містах країни. 9 квітня Кінга поховали в Атланті. На похорон прийшло понад 100 тис людей.

Вбивця - двічі судимий 39-річний Джеймс Ерл Рей намагався втекти у Зімбабве за підробленим паспортом. Через два місяці його схопили в лондонському аеропорту. Його засудили до 99 років ув'язнення.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі