У 1955 заснували Кубок європейських чемпіонів

Джерело: Gazeta.ua

3 квітня 1955 року в Парижі за ініціативою журналу "Екіп" представники восьми європейських країн домовилися про заснування Кубка європейських чемпіонів для футбольних команд.

Кубок європейських чемпіонів був заснований за пропозицією французького спортивного журналіста і редактора "L'Équipe" Габріеля Ано. Ідея про континентальний футбольний турнірі з'явилася в Ано після заяв англійської преси про те, що "Вулвергемптон", який переміг восени 1954 року "Спартак" і "Гонвед", є найсильнішим клубом світу. У своїй газеті Ано відповів, що для виявлення найсильнішого клубу потрібно провести змагання, що включає в себе і домашні і гостьові матчі. Вже наступного дня Ано опублікував можливий проект турніру, а в січні 1955 року почався перший Кубок європейських чемпіонів.

Особливістю цієї версії всім відомого турніру була відсутність групового етапу. Але в цьому був один мінус - турнір для більш слабких команд закінчувався занадто швидко, не даючи їм шансу зачепитися за можливість скласти грандам якусь конкуренцію.

Футбольні федерації 16 країн Європи заявляли по одній команді для участі в турнірі.

Традиційно це були чемпіони національних ліг, проте деякі команди не сприймали цей турнір всерйоз, і не вважали за потрібне витрачати на нього сили і час.

Замість них в Кубку брали участь інші команди які посіли другі, треті, іноді навіть четверті місця в чемпіонаті.

У сезоні 1955/1956 відбувся перший розіграш Кубка європейських чемпіонів. У фіналі того турніру зустрілися французький "Реймс" і мадридський "Реал". Той матч закінчився на користь "вершкових" з рахунком 4:3.

До 1992 року в розіграші брали участь чемпіони країн і останній володар Кубка європейських чемпіонів. Починаючи з сезону 1991/92формат турніру був змінений, в нього був включений груповий раунд, а в наступному році турнір змінив назву, ставши Лігою чемпіонів УЄФА. Далі було кілька змін в кількості кваліфікаційних етапів, структурі груп.

У сезоні 1997/98 в турнірі брали участь команди, що зайняли другі місця в ряді країн (відповідно до таблиці коефіцієнтів УЄФА). Система кваліфікаційних раундів була перебудована так, щоб чемпіони країн з низьким коефіцієнтом могли взяти участь в одному або декількох кваліфікаційних етапах до початку групового етапу, а команди з країн з високим коефіцієнтом вступали б у боротьбу пізніше. На даний момент країни з найвищим коефіцієнтом представляються в Лізі чемпіонів чотирма клубами.

У період з 1960 по 2004 рік володар Кубка європейських чемпіонів брав участь в нині скасованому Міжконтинентальному кубку проти володаря південноамериканського Кубка Лібертадорес. Зараз переможець Ліги чемпіонів бере участь в Клубному чемпіонаті світу - турнірі під егідою ФІФА.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі