Палаци Волині: Головниця

Палаци Волині: Головниця Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про резиденцію, яка знаходилась на території Волині, а саме в селі Головниця на Рівненщині. Перша згадка про цей населений пункт відноситься до 1671 року. Проте історія його розпочинається раніше. Відомо, що в 1577 році Головниця була у власності князя Корецького. В XVII столітті власником села був Самуїл Корецький.

Наступним господарем в Головниці став князь князь Юзеф Клемент Чарторийський. Він заклав тут «літній парк у давньому стилі, зі стриженими ялиновими алеями і фігурами». Князь заповів маєток одній із своїх п’яти доньок, а саме Терезі Чарторийській. Дівчина з часом стала дружино. князя Генрика Любомирського. І маєток перейшов у власність родини чоловіка.

Пізніше син Генрика Любомирського Єди вирішив продати резиденцію в Головниув. Сталось це в 1854 році. Резиденція з навколишнім спорудами та парком стали власністю Генрика Заленського. Потім Головниця перейшла у спадок до його сина Мечислава (1833-1917) та онука Адольфа (1869-1940).

Адольф Заленський став останнім господарем резиденції. Його доля закінчилась дуже сумно. Він був ув’язнений з початком Другої світової війни та помер у в’язниці міста Дубно у 1940 році.

Якщо говорити про палац, то це була швидше літня резиденція, яку звели князі Чарторийські. Кімнати будівлі прикрашали коштовні дубові різьблені меблі. Також в будівлі довгий час зберігались бібліотеки спочатку Чарторийських, а потім Заленських.

Парк навколо палацу мав розмір 5 га. Відомо, що він був закладений у 1839 року. Там росли різні декоративні дерева, привезені з-за кордону.

Трішки про сам населений пункт. На початку ХХ століття с. Головниця входило до Корецької волості Новоград-Волинського повіту Волинської губернії. В селі Головниця на початку ХХ століття знаходилось 164 двори та проживало 1195 мешканців. В селі Головниця плине річка Дубниця, ліва притока Корчика.

Джерело: fotomuzeum.faf.org.pl

 

Резиденція в Головниці, ХІХ ст.

Резиденція в Головниці, 1930-ті роки

Представник родини Заленських, Головниця, 1936

Дорога до Головниці, 1936

Корчма в Головниці, 1936

Жнива в Головниці, 1936

Природа поблизу Головниці, 1936

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі