Вчені з'ясували деталі загибелі мінойської цивілізації

Джерело: Gazeta.ua

Вчені встановили нову дату загибелі мінойської цивілізації у ході виверження вулкана Тіра на острові Санторін. Нею виявився 1560 рік до н.е. Відповідь дали стовбури сосен із західної частини Північної Америки.

Раніше виверження вулкана датували між 1628 - 1500 р. до н.е., а дискусії щодо точного часу не вщухають й нині. Нещодавно антрополог та дендрохронолог університету Арізони Шарлотта Пірсон разом із колегами підсумувала 3-річне дендрохронологічне дослідження - визначення календарних дат за допомогою деревних кілець. Шари деяких дерев можуть зберігати інформацію про опади, температуру, стан ґрунту тисячі років, повідомляє видання Heritage Daily.

Спочатку науковці дослідили тисячолітні стовбури дерев із кургану Мідаса у Туреччині, але отримали віковий розрив. Тоді провели порівняння із високогірними соснами, що росли у західній частині Північної Америки у період виверження. Подібні катаклізми часто залишають шрами на щетинистих соснах, що замерзають та створють морозне кільце. Датування таких кілець порівняли із середземноморськими стовбурами, кільця яких, реагуючи на вулкан, ставали більш широкими і воно співпало.

Аналіз кілець на предмет хімічних змін показав у одному з них слабке виснаження кальцію. Невелике коливання відбувається там і там лише у 1560 році до н.е. Вчені наголошують, що щось змінило хімічний склад навколишнього середовища саме в цьому році. Це могла зробити або масштабна лісова пожежа, або кислотне осадження з вулкана. Дослідження цього питання продовжать.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі