Про долар заговорили понад 240 років тому: що символізує знаменитий знак «$»

Джерело: Gazeta.ua

242 роки тому з'явився знак долара – "$". Його 1 квітня 1778 року вигадав бізнесмен із Нью-Орлеана Олівер Поллок.

Автор: pixabay.com

Знак долара на офіційному рівні у державних документах почали використовувати 1785-го.

Знак долара на офіційному рівні у державних документах почали використовувати 1785-го.

Існує кілька версій, що саме символізує сучасний знак долара. Припускають, що за його зразок взяли знак іспанської песети. Дві вертикальні риски поверх букви S – символічне зображення Геркулесових стовпів, на які спирається державний герб Іспанії. Дві колони, обвиті стрічкою, позначають край землі.

У 1778-му ще молода держава США боролася за незалежність від метрополії. Тоді Поллок купував у іспанців зброю і постачав її американським повстанцям. Інформацію про витрати заносив у бухгалтерські книги із значком "$". Це сприяло тому, що знак долара почали застосовуватися на офіційному рівні у державних документах. Щоправда сталося це тільки 1785-го.

Також є версія, що літера S – це закінчення множини у словах "долар" або "песо". Наприклад, dolares, pesos. Існує думка, що знак долара утворився від комбінації перших букв United States. Спочатку U і S накладалися одна на одну, але поступово нижня частина букви U зникла. Далі американці вирішили перекреслювати S однією вертикальною рискою замість двох.

Автор: pixabay.com

З 23 грудня 1913-го долар став світовою резервною валютою.

З 23 грудня 1913-го долар став світовою резервною валютою.

Сьогодні симоволом "$" позначають валюти близько тридцяти країн - песо, ескудо, реал. Однак під цим знаком та словом "долар" традиційно говоримо про американську грошову одиницю. Для інших уточнюємо, наприклад, канадський чи австралійський долар. З 23 грудня 1913-го долар став світовою резервною валютою.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі