Люблю море і гори: волинянка про те, як бути художником

Джерело: Конкурент

У грудні 2019 року рожищенська художниця Альона Фальфушинська вперше представила свої картини на виставці у місті. Її роботи справді вражають, зважаючи на те, що вона – самоучка.

ІА «Конкурент» Альона розповіла про свій шлях до творчості та про те, як воно – бути художником.

– Скільки років ви вже займаєтеся творчістю та звідки ваш талант?

– Малюванням я почала захоплюватися 10 років назад. І спочатку малювала винятково графіку – це чорно-білі малюнки олівцем. Малювала різне, зокрема портрети. У 2019 році я зацікавилася написанням картин олійними фарбами. Я – самоучка, художньої освіти не маю. У дитинстві не помічала за собою такого хобі. А от в юності з’явилося бажання малювати графічними олівцями. Моя сестра також вміє малювати, дуже точно передає контури, в неї є талант, але вона його не розвиває.

– У якому стилі ваші роботи?

– Я використовую полотна на підрамниках, малюю в стилі реалізму. Техніки пробую різні. Подобається малювати пейзажі, море, квіти, портрети олійними фарбами не пишу. До речі, малювала ілюстрації до збірки ковельської поетеси Юлії Сільчук «Календаризую почуття».

– Чи є серед картин улюблена?

– Море, гори. А от серед намальованих олівцем – немає улюблених. Пейзажі до душі припали.

 

 

 

– Скільки картин ви намалювали?

– Олією – близько двадцяти. Часу не багато для хобі лишається. Малюю, коли є натхнення. Написані олівцем навіть не рахувала. У грудні того 2019 мені запропонували провести мою першу персональну виставку, яка була організована у районному домі «Просвіта». Там був присутній волинський митець, рожищанин Євген Лавренюк. Він поділився враженнями про мої картини. Я дуже рада і вдячна організаторам. Мені дуже сподобалося.

На виставці><span class=На виставці

На виставці><span class=На виставці

З донечкою Вікторією><span class=З донечкою Вікторією

– Скільки часу потрібно вам для того, аби намалювати картину?

– Картини дуже довго сохнуть, на відміну від тих, які намальовані акрилом. Але акрилом неможливо досягти того фотореалізму, якого можна досягти оліями. Деталі в картині можна домальовувати й місяць. А я люблю деталі. Олія дозволяє працювати з ним довго. Одну картину я пишу приблизно тиждень.

– За скільки можна придбати ваші картини?

– Ті, що розміром 40 на 50 вартують 900 гривень, 50 на 70 – 1100 гривень. Є кілька менших картин.

 

– Які художники надихають?

–Дуже надихають роботи Michael James Smith.  Це англійський художник. А ще моїм натхненням є сім’я, яка давала впевненість у моїх здібностях, це дуже допомагало.

– Картини – хобі. А ким ви працюєте?

– Зараз я перебуваю у декретній відпустці. Моїй донечці Вікторії – 2,5 роки, синові Артему – 7. Працювала у фотосалоні своїх батьків на касі, а також фотографом.

– Фотографія – також хобі?

– Так, фотографія мені теж подобається, це наша сімейна справа. Я дуже вдячна батькам, що вони ведуть її досі.

– Які плани на майбутнє?

–Я би хотіла освоїти стиль, у якому працюю, бо там дуже багато нюансів. Також планую зробити виставки, можливо, в Луцьку, Рожищі чи навіть десь далі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чорно-біла графіка><span class=Чорно-біла графіка


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі