Археологи розповіли, чим любили посмакувати люди 100 тис. років тому

Джерело: Gazeta.ua

Вчені довели, що неандертальці займалися риболовлею та вживали морепродукти, як і предки сучасних людей. Дослідження проводили у печері Фігейра-Брава, Португалія.

У ній виявили давні звалища відходів, заповнені кістками і раковинами морських тварин. Їх вік оцінюють у 106-86 тис. років, коли панував Льодовиковий період. Морепродукти діставали на узбережжі за 2 км від поселення у печері. Для ловлі виготовляли кошики. Також у печері знайшли і більш звичні відходи, зокрема оленячі кістки, передає Science Alert.

Дослідники вважають, що молюски, ракоподібні, риби, птиці і морські ссавці, такі як дельфіни та тюлені, становили половину раціону цієї групи неандертальців. Це робить їх винахідливими мисливцями-збирачами з поведінкою, наближеною до сучасного Homo sapiens. Це викликає сумніви у поведінковому розриві двох видів, адже здатність добувати їжу з морів та річок довгий час вважалася винятково людською.

Дієта з морепродуктів, насичена жирними кислотами Омега-3, могла стимулювати розвиток мозку. Вчені наголошують, що саме такі звички харчування сприяли появі когнітивної і поведінкової сучасності у древніх людей - того, що відрізняє наш вид від інших.

"Печера Фігейра-Брава забезпечує перший звіт про значне споживання морських ресурсів серед неандертальців Європи. Разом із доказами того, що неандертальці володіли повністю символічною матеріальною культурою, представлені дані посилюють сумніви у поведінковому розриві, який колись вважався відмінністю неандертальців від сучасних людей", - зазначають учені.

Неандертальців не вважають еволюційними попередниками сучасних людей. Попри це, вони певний час жили поряд із видом Homo Sapies.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі