Через дихальну недостатність: виявили, що вбило одне з найдавніших міст на планеті

Джерело: Cikavosti

Польські археологи проаналізували останки людей, знайдених в будинках стародавнього міста Чатал-Гуюк на території Туреччини, і встановили, що причиною смерті його жителів серед усього іншого ставала дихальна недостатність. При цьому померлих ховали в їх власних будинках.

Місто Чатал-Гуюк в турецькій провінції Конья, південна Анатолія, є одним із найдавніших на планеті.

Останні дослідження показали, що воно було засноване близько 8000 року до нашої ери. На сьогодні це найбільше і добре збережене неолітичне поселення. При проведенні розкопок у багатьох будинках були виявлені останки давно померлих людей.

Дослідники з Польщі на чолі з доктором Катаржиной Харабаш вивчили їх. Аналіз дав ще більш широке уявлення про життя стародавніх городян і їх похоронної практики. Один із скелетів було виявлено в будинку, який використовувався між 6700-6500 рр. до н. е. У той час в багатьох будинках ховали мертвих, такий був звичай. Але вчених цікавило, чи були це спеціальні будівлі для поховань? Аналіз показав, що в цьому випадку останки належали жінці.

На момент смерті їй було 35-50 років. Її зріст становив 1,54 метра. Судячи по зносу її зубів, вона в основному займалася прядінням і виготовленням кошиків і килимків. На її кістках також були виявлені сліди органічної сажі.

«Це говорить про те, що за життя жінка вдихала пари, що піднімаються з вогнища, — пише доктор Харабаш. — Тривалий вплив таких парів на організм може призвести до змін в тканині легенів, що призводить до дихальної недостатності». На її думку, ця хвороба могла бути поширеною в стародавньому місті. Будинки в ньому щільно прилягали один до одного, часом, у них були спільні стіни.

З висоти пташиного польоту місто виглядало як бджолині соти. Входи і виходи нерідко робили в дахах. Тому не було й мови про те, щоб налагодити в будинках ефективну вентиляцію. «У будинку, де ми виявили останки, епіцентр знаходився в місці, яке заважало хорошій вентиляції, — говорить доктор Харабаш. — Отже, це може вказувати на те, що жінка була похована у власному домі». Дослідження показало, що померлих поміщали в неглибокі колодязі, які потім накривали кришкою, а зверху покривали штукатуркою. Ймовірно, такі «домашні» поховання використовувалися повторно.

«Старі» останки зсували в бік або виймали їх, а в колодязь укладали «нові». Близько 8000-8500 років тому Чатал-Гуюк переживав пік свого розквіту.

Місцеві жителі активно займалися скотарством і вирощували злаки. Поступово земля навколо міста стала виснажуватися. Городяни почали зазнавати труднощів з добуванням їжі.

В ході аналізу було встановлено, що деякі з обстежених померлих городян страждали від цинги і остеопорозу.

Цинга — це хвороба, що викликається гострим недоліком вітаміну C, в результаті якої сполучна тканина втрачає свою міцність. Остеопороз — це хронічно прогресуюче захворювання скелета, що характеризується зниженням щільності і міцності кісток


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі