У Китаї знайшли 4200-річну колію, залишену транспортним засобом

Джерело: Cikavosti

Китайські археологи при проведенні розкопок в центральній частині країни виявили сліди від коліс невідомого транспортного засобу, вік яких складає близько 4200 років.

Сліди від коліс були виявлені при розкопках на місці стародавнього міста Пінлян-Тай в китайській провінції Хенань. Вік найдавнішої колії становить як мінімум 4200 років, що робить її найдавнішою у своєму роді. Дослідження проводила група з Інституту культурної спадщини та археології провінції Хенань.

Повідомляється, що сліди були знайдені на древній дорозі, яка належать до періоду Луншань. Вона пролягала вздовж південної стіни міста, яка була розкопана ще в 1980 році. Більшість вивчених слідів мають ширину від 10 до 15 сантиметрів. Найглибша колія має глибину 12 метрів, найдовша розтягнулася на 3,3 метра. Найбільшу увагу археологів привернула колісна колія, яка має дві смуги. Ширина між ними 80 сантиметрів.

На думку вчених, ця колія була залишена якимсь невідомим двоколісним транспортним засобом. Досі вважалася найдавнішою колісна колія, виявлена в тій же провінції Хенань в містечку Яньші. Її вік становить близько 3700 років. Нова знахідка доводить, що транспортні засоби на території Китаю з’явилися набагато раніше, ніж вважалося дотепер.

«Відкриття цих нових слідів має велике академічне значення для вивчення історії винаходу китайських коліс і походження транспортних засобів», — вважає Цінь Лін, голова археологічної групи Пінлян-Тай.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі