Виявили ворота палацу першого арабського халіфа

Джерело: Lenta.ua

Врата «сяючого міста», зведеного як символ влади Абд-аль-Рахмана III, були спалені повстанцями у 1010 році.

Перший арабський халіф в Іспанії Абд-аль-Рахман III був прозваний «ан-Насір» («Переможний»). Улюбленим його дітищем стало палацове місто Мадіна аз-Захра («сяюче місто», — араб.), будівництво якого почалося в 936 р. у 8 кілометрах на захід від Кордови.

Халіф Абд-аль-Рахман III

Резиденція халіфа домінувала над містом з верхньої тераси, на середній площадці розміщувалися адміністративні будівлі і будинки головних сановників, а нижня призначалася для простого населення та солдатів, там же знаходилися мечеть, ринки, школи, лазні та громадські сади.

Не минуло й 70 років, як все це перетворилося на руїни під час громадянської війни, яка поклала край Кордовському халіфату. Археологічні роботи почалися тут на початку XX століття, але до теперішнього часу розкопано лише 10% міської інфраструктури, — зазначає Daily Mail.

Руїни мечеті «сяючого міста»

Тим цінніший матеріал для істориків представляють виявлені нещодавно руїни східних воріт палацу. «Східні ворота стояли на терасі, що звалилася від пожежі, — говорить керівник розкопок, археолог Альберто Канто з Автономного університету Мадрида. — Ми знайшли залишки плитки, дерева, цвяхів, балок, петель і прикрас».

Ймовірно, що ворота служили входом на величезну, розміром з два футбольних поля, площу перед палацом, де збиралася охорона халіфа. Саме місто було зведено за зразком старого палацу Омейядів у Дамаску, що мало служити символом зв'язку між халіфом і його предками.

Фрагменти будинку халіфа

Перлиною палацу був так званий Багатий зал, де проходили найбільш урочисті церемонії, свята і прийоми іноземних послів. Кажуть, що у центрі залу знаходився наповнений ртуттю басейн, що відображав сонячні промені.

Вода до «сяючого міста» подавалася по римському акведуку I століття, частину якого переобладнали у каналізаційну систему.

З 2018 року Мадіна аз-Захра є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і вважається зразком «зниклої західної ісламської цивілізації Андалусії у розквіті своєї величі». Дослідники сподіваються, що виявлені східні ворота допоможуть їм краще зрозуміти принципи функціонування міста-палацу.

Так званий Багатий зал палацу


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі