213 років тому відкрили перший у світі регулярний залізничний маршрут

У Великій Британії у місті Свонсі 25 березня 1807-го відкрили перший у світі регулярний залізничний маршрут і одну з перших у світі залізниць.

Будівництво залізниці між Свонсі і Ойстермаутом на півдні Уельсу було схвалено Британським парламентом в 1804 році. Почалося восени того ж року. Спочатку дорога називалася "Ойстермаутська залізниця", але в народі її називали "Мамблзький поїзд". Спочатку дорога призначалася для перевезень вугілля, залізної руди і вапняку. Як тяга використовувалися коні.

У 1807 році Бенджамін Френч запропонував переобладнати вагон для перевезення пасажирів. Це була абсолютно нова на той час ідея. Він був винахідником першого пасажирського поїзда. Френч заплатив компанії, що володіє залізницею, за право організувати там пасажирські перевезення. Першим днем пасажирських перевезень по залізниці в історії стало 25 березня.

У 1870-х роках перевезення по дорозі здійснювалися двома різними компаніями. Конкурентна боротьба доходила до того, що машиністи паровоза спеціально кидали між рейок гаряче вугілля і золу, щоб кінь конкурентів обпік собі ноги. Вся діяльність на дорозі була передана одній компанії і абсурдна конкуренція закінчилася.

У 1929 році дорога була електрифікована. З тих пір її також часто стали називати трамваєм. Останнім днем роботи залізниці стало 5 січня 1960 року. Розбирання дороги почалося майже відразу після того, як трамвай завершив свою останню поїздку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі