У Шотландії знайшли печатку 1593 року, яку використовували для таємних послань

Джерело: Gazeta.ua

У Шотландії археологи знайшли давню печатку.

Вона підтверджує правоту переказів про ворожнечі двох кланів - Кемпбеллів і Макдональдів, повідомляє Ancient Origins.

Невелику гербову печатку знайшли археологи з Університету Редінга у замку Дунівейг на острові Айла. Її використовували при відправленні таємних послань.

Знайдена печатка була відлита в формі квітки. Виготовлена ​​зі сплаву свинцю і олова з сурмою і сріблом. Її діаметр становить 36 мм. На зворотному боці викарбувано дата - 1593 рік.

Власника печатки ідентифікували по гербу на іншій стороні знахідки. На думку археологів, вона належала серу Джону Кемпбеллу з Каудора. На початку XVII століття клан Кемпбеллів боровся з кланом Макдональд за стратегічні території на західному узбережжі Шотландії.

Одним із найважливіших оплотів був острів Айла, який належав Макдональд. На нім знаходиться замок Дунівейг - на краю східного мису затоки Лагавулін. Він був побудований в XVI столітті на руїнах більш давньої споруди.

Замок Дунівейг був головною цитаделлю Макдональдів. У 1494 році нашої ери клан відлучили від корони. З тих пір у нього почалися неприємності. Люди Кемпбеллів все частіше вторгалися на землі Макдональдів, прикриваючись волею короля. У 1615 році королівською волею замок Дунівейг передали серу Джону Кемпбеллу з Каудора. Це поклало початок війні двох кланів.

Вважається, що 1593 рік був особливо неспокійним часом в історії Кемпбеллів. За рік до цього сера Джон Кемпбелл, власника Каудора, вбили люди його ж клану. Дослідники передбачають, що печатка була виготовлена ​​за наказом його сина, якого також звали Джон.

Археологи з'ясували, що будівлю замку, в якій знайшли печатку, збудували після облоги 1614 року. Можливо, печатку використовували для листування з королівською родиною. Дослідники говорять, що замок Дунівейг переходив з рук в руки. Клан Макдональд чотири рази відбивав його у противника. Але Кемпбели щоразу повертали його собі.

Ймовірно, під час такої облоги печатку заховали, щоб вона не дісталася ворогові. А знайти її власник потім не зміг, тому що над місцем, де вона була захована, оборонці насипали земляний вал.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі