19 років тому космічну станцію «Мир» затопили в океані

Джерело: Gazeta.ua

Космічна станція "Мир" затонула в Тихому океані поблизу островів Фіджі 23 березня 2001-го. Вона пропрацювала 15 років, 1 місяць і 2 дні.

Орбітальна станція "Мир" запущена 19 лютого 1986 року з космодрому Байконур. Всього на борту станції побували 104 космонавта - з них 62 іноземця з 12 країн світу.

За весь час польоту на апаратурі та обладнанні сталося майже 4 тисячі несправностей. Стан станції погіршувався з кожним роком. Росіяни вирішили затопити її в Тихому океані. Посадовці багатьох країн Тихоокеанського регіону закликали громадян не залишати свої будинки в момент падіння уламків. Пілотів і капітанів просили утриматися від подорожей по океані.

23 березня о 2:20 станція вийшла на розрахункову спускову орбіту. Телекомпанії всіх країн світу в прямому ефірі передавали унікальні кадри. За місцевим тихоокеанському часі процес затоплення тривав з 16:20 за 20:29. Найбільш масивні і тугоплавкі, а також найлегші фрагменти досягли поверхні Землі. На момент затоплення вага станції склала 140 тонн. На ній були три новорічні ялинки і костюм Діда Мороза, залишені там попередніми експедиціями. Також електрогітара, колекція відеофільмів, фотографія Юрія Гагаріна, бібліотека з сотні книг. До води долетіло всього 12 тонн.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі