6 книг, які надихнуть на зміни навесні

6 книг, які надихнуть на зміни навесні

За традицією, що живе в нас на рівні генетичної пам'яті, весна сприймається як пробудження всього живого, і людини в тому числі. Підібрали книги, які надихнуть на зміни. 

Кейт Аткінсон “Життя за життям”

"Наш Формат"

 

Одна з кращих романісток сучасної Великобританії, Кейт Аткінсон невпинно експериментує з жанрами. То вона пише роман в кращих традиціях ігор з часом і лінійністю оповіді постмодернізму, то видає стилізацію під вікторіанський роман, щоб потім здивувати всіх детективами. Послідовність залежить від того, з якої книги видавець вирішить знайомити вітчизняного читача з творами Аткінсон, безперечно, гідними уваги.

У будь-якому випадку, ми рекомендуємо почати з роману "Життя за життям". Мабуть, з усіх відомих варіацій на тему замкненого часу (як у фільмі "День бабака", пам'ятаєте?) ця - найкраща. Головна героїня роману Урсула Тодд в кожному розділі народжується і вмирає заново. Волею автора їй дано шанс альтернативного розвитку подій. Але чи допомагає це боротися з самотністю, знаходити справжнє кохання, оберігати близьких від бід і поневірянь? Відповідь на це питання читач буде шукати в неймовірно гарному, емоційному оповіданні, що охоплює важливі віхи європейської історії ХХ століття.

Давід Фоенкінос “До краси”

Видавництво Старого Лева

 

Гарний французький роман з усіма наслідками. Персонажі і ситуації книги настільки кінематографічні, що читаючи ви швидко створите в своїй уяві екранізацію. Головний персонаж роману - загадковий Антуан. Нам відомо, що він був талановитим викладачем, знаменитим мистецтвознавцем, але раптом вирішив кинути все. Антуан таємно їде в Париж.

Не розкриваючи себе, хіба що тільки на співбесіді, він надходить на роботу в музей Орсе звичайним наглядачем. Антуан кожен день знаходиться поруч зі знаменитим портретом Жанни Ебютерн кисті Амедео Модільяні. Його замкнутість і таємничість привернуть увагу директора з персоналу - Матильди Маттель. Крок за кроком, розкриваючись один перед одним, вони, змучені серця, зрозуміють, що отримали заповітний другий шанс в особі один одного. Головне - зберегти магію, не втратити один одного, адже читачеві так важливо вірити в happy end, навіть цинічному і розпещеному. 

Ніл Гейман “Океан в кінці вулиці”

"КМ-Букс"

 

 

Літературний талант Ніла Геймана настільки великий і прекрасний, що його книги можна прикладати замість подорожника до душевних ран, нанесених недосконалістю світу. Критики, що люблять все розкладати по поличках, виділили для письменника секцію "фентезі", хоча Гейман легко виходить за рамки жанрів, створюючи неймовірні історії.

"Океан в кінці вулиці" - одна з них. У цій невеликій книзі, від якої неможливо відірватися, добро бореться зі злом, в старому будинку живуть жінки - берегині древніх знань і спокою нашої реальності, такої вразливої перед дивовижними і страшними істотами. Це історія про дорослішання, про першу світлу, але неусвідомлену закоханість, самопожертву і сміливості повернутися до минулого, щоб змінити своє майбутнє. 

Кріс Гедфілд “Посібник астронавта з життя на Землі”

"Жорж"

 

 

Якщо ви думаєте, що мотиваційну літературу створюють лише тренери, коучі та інші спікери популярних конференцій, знайте: їх авторством історії про те, як бути класним, сміливим і досягати успіху, не обмежуються. Припустимо, про своє життя розповість канадський астронавт, видатна особистість.

Зрозуміло, що його історіям ми повіримо охочіше, адже одна справа - ділитися з аудиторією абстрактними історіями про вічне, і зовсім інше - на ходу придумати, як вийти у відкритий космос, коли на тобі величезний костюм, а ілюмінатор підозріло малий. Автобіографія Хедфілд написана для того, щоб смішити і надихати на нестандартні рішення. Це історія життя людини, яка вміє мріяти і реалізовувати свої бажання. Що для цього потрібно? Розуміти, що будь-яке ваше рішення має значення, а вибір є завжди.

Бріджит Квінн “Неймовірні. П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію”

ArtHuss

 

 

Відмінний формат надихаючого чтива - історії про жінок, які обрали мистецтво, всупереч стереотипам і шаблонами суспільства. Легке оповідання, вибір непопсових героїнь, авторські ілюстрації - все це робить книгу Квінн таким собі ліками від сумних думок про те, що "все дарма", "нічого не відбувається", "я нікому не потрібна".

На прикладі півтора десятка привабливих жінок з різних століть, від XVI століття до сучасності, Бріджит Квінн доводить, що щастя, успіх і удача займатися улюбленою справою - в наших руках. Перешкод не існує, якщо тільки ми самі їх не придумуємо. "Великі біографії надихають. Велике мистецтво змінює життя "- пам'ятаємо про це і читаємо про єдину "караваджистку" Артемізію Джентилескі, чарівну і проникливу Марі-Деніз Вільер, пристрасну Ванессі Белл, неймовірну Луїзі Буржуа і про інших гідних.

Памела Дракермен “Дорослих не буває”

Yakaboo Publishing

 

 

Є така старовинна жіноча забава - страждати через вік. Коли тобі, скажімо, 35, смішно чути від когось: "О, боже! Мені завтра 24! Що ж робити!?" "Та нічого. Жити повним життям, розвиватися, крутити романи, подорожувати, пити шампанське на даху "- так і хочеться відповісти, але поради дають тільки тоді, коли про це просять. Дане знання, до речі, теж приходить з віком. Памела Дракермен написала життєстверджуючу книгу-дослідження про сорокаріччя, поставивши перед собою мету - з'ясувати, хто такі дорослі і чи існують вони взагалі.

Вийшло веселе, дуже особисте оповідання, що зачіпає досить важливі теми: як вибирати партнера, маючи досвід за плечима, часом травматичний, як приймати вікові зміни свого тіла і організму взагалі, як жити далі після страшного діагнозу лікарів ... Вік - це лише прив'язка до сюжету, головний посил книги полягає не в тому, що всі ми старіємо і колись помремо, а в тому, що навіть в найважчі моменти людина здатна відкрити в собі ресурси для боротьби і ще більшої любові до навколишніх.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі