Цікаві факти про Джорджа Байрона

Джерело: UA Modna

Джордж Гордон Байрон був одним із провідних діячів романтичного руху на початку 19 століття в Англії. За життя його вважали одним із найвидатніших британських поетів, тому ми підготували для вас добірку цікавих фактів про цю неординарну особу. 

1. Батьком Джорджа Байрона був капітаном Джоном Байроном, який на флоті через свій розгульний характер отримав прізвисько «Mad Jack» (Божевільний Джек). Мабуть, від батька він й отримав свій непростий та запальний характер.

2. Байрон успадкував титул лорда ще в дитинстві. У десять років йому також перейшло у спадок Ньюстедське абатство (Newstead Abbey), але через фінансові труднощі в родини Байронів не було можливості утримувати цей старовинний маєток. Тому зовсім юному Байронові з мамою довелось поїхати в її рідну Шотландію. Але попри все, у дорослому віці Лорд Байрон часто навідував рідне гніздо.

3. Сьогодні Ньюстедське абатство в графстві Ноттінгемшир відкрите для відвідувачів. У замку зберігається велика колекція особистих речей поета, серед яких його фехтувальна маска та боксерські рукавиці. Джордж Байрон, попри свою кульгавість, був відмінним спортсменом. У маєтку також можна побачити ліжко Байрона, яке він умудрився привести із собою з Кембриджа.

Цікаві факти про Байрона 1/1

4. У саду абатства знаходиться могила собаки Байрона, ньюфаундленда Ботсвана. Це монумент із білого мармуру, на якому вигравіювана епітафія, яку написав сам поет. Байрон дуже любив тварин і навіть у своєму заповіті він вказав, що хоче бути похованим біля собаки, однак його волю не виконали. Поета поховали в родовому склепі в церкві біля абатства.

5. Курйозний випадок стався, коли Байрон навчався в Кембриджі. Він спробував провести в гуртожиток свого улюбленого бульдога, але на той час в університеті щодо собак була сурова заборона. Отримавши рішучу та остаточну відмову, Байрон дуже розсердився і купив прирученого ведмедя. Попри величезне незадоволення адміністрації в правилах про заборону утримання ведмедів нічого не було, і тому із цим фактом керівництву довелось змиритись.

6. Сьогодні Лорда Байрона вважають одним з провідних діячів романтичного, художнього, інтелектуального і літературного руху в Європі у 1800-х роках.

Цікаві факти про Байрона 1/1

7. Світову славу та визнання Байрону принесла його поема «Паломництво Чайльд Гарольда» (Childe Harold's Pilgrimage), яка стала початком нової революційної течії в англійському романтизмі.

8. Байрон вів дуже розпусний спосіб життя, і через його алкоголізм та великі борги дружина залишила його одразу після народження дочки.

9. Дочка Августа Ада Байрон стала відомим математиком та першим у світі програмістом. Сам Лорд Байрон за життя бачив її всього один раз, через місяць після народження. На честь Ади Байрон названо мову програмування — ADA.

Цікаві факти про Байрона 1/1

10. Байрон написав поему "Мазепа" про ранні роки життя державного діяча Івана Мазепи, який згодом став гетьманом України. Попри те, що Джордж Байрон жодного разу не був в Україні, у поемі він вдало описав велич українського народу та красу нашої природи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі