Села Демидівщини у народних переказах

Села Демидівщини у народних переказах Фото: Вікіпедія

Мовна традиція населення конкретного реґіону слугує своєрідною консерваційною основою, яка береже давню автентику слів, не дозволяє втратити зв҆язок із минулим. Відтак увазі читачів пропонуємо відомості про походження назв деяких сіл Демидівського району Рівненської області мовою місцевих людей.

Місто Демидівка

"Першим поселенцем на території селища був Демид (прізвище невідоме), від чого і походить назва населеного пункту”.

Село Вовковиї

«Колись давно татари напали на село. Жителі села, які залишилися живими, переселились ближче до річки Калинів-ки. Тут, на лісових галявинах берега, почали будувати собі житло. Це робили для того, щоб захиститись від ворога. Тоді в лісах водилося багато вовків. Чуючи людей, вони, голодні, підходили до житла і вили. Звідси й назва - Вовковиї».

Село Набережне

«Старожили села говорять, що назва села походить від місця знаходження самого села - Набережне. Набережне знаходиться на місці водосховища річки Стир. Із цього назва. На березі - Набережне».

Село Вичавки

«На місці зараннього села Вичавки раніше був пустир. Коли на сусіднє село Любиння нападали татари, то людей зігнали в пустир і почали бити, душити, ніби вичавлювати. Це місце після цього назвали Вичавками. Недалеко від місця була річка Стир і дуже родюча земля, того там почали буду-вати хати і з часом з’явилось село».

Село Хрінники

«Кажуть, що на місці, де зара село, був маєток графа Хрін- ницького. А ще кажуть, що на території села раньше було багато хрону».

 

Джерело:  Шкляєва Н. В. Волинські села в народних переказах. – Луцьк : ВМА «Терен», 2011 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Оксана ШТАНЬКО

Коментарі