Традиції Масляного тижня: зять готує млинці тещі з тестем

Джерело: Gazeta.ua

Цього року п'ятий день Масляної, який у народі звуть "Тещині вечори", припадає на п'ятницю, 28 лютого, і пов'язаний з рядом традицій. Масляна - це веселе народне свято, що триває сім днів. Воно символізує проводи зими та зустріч весни. Свято випадає на 1 березня, а Масляний тиждень починається з 24 лютого.

Зять повинен на п'ятий день покликати тещу з тестем в свій будинок і приготувати для них млинці. Вірять, що такі зустрічі можуть примирити сім'ї, якщо раніше у них були сварки. Щоб захистити себе від пліток і лихослів'я – читайте відповідні молитви, які вбережуть вас від злих язиків.

На Масляну прийнято багато гуляти і веселитися, обов'язково потрібно пекти і поїдати у великій кількості млинці з різноманітними солодкими і солоними (нем'ясними) начинками. Чим більше млинців ви спечете, тим краще, адже вони привертають в дім багатство.

В останній день Масляної - 1 березня, який називають Прощеною неділею, прийнято обов'язково попросити пробачення у близьких і очистити свою душу перед Великим постом. На Масляну обов'язково треба покликати гостей або самим відвідати своїх рідних чи близьких друзів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі