Коротко про давню католицьку каплицю на Меморіалі в Луцьку

У 1803 році ліквідували католицьке кладовише, яке розташовувалося біля костелу бернардинів. Новий цвинтар розкинувся на північній околиці міста. Частину могил було перенесено сюди. Спочатку тут була дерев’яна каплиця, та в 1870 (1885) році збудували муровану в стилі ампір. Поряд із каплицею були дзвіниця і вхідна мурована брама.

Перші військові поховання тут з’явилися уже на початку ХХ століття. Спочатку це були 19 вояків польської армії, які загинули в боях з більшовиками біля Луцька. У 1926 році на Бернардинській вулиці (Градний Узвіз) встановили пам’ятник цим подіям. Потім ховали й інших польських вояків.  Посередині між могилами стояв високий хрест і обабіч нього – пам’ятні таблиці. На окремій частині кладовища ховали духовенство – священиків, єпископів, членів їхніх родин.

У 1960-70-х роках радянська влада ліквідувала кілька старих цвинтарів Луцька. Серед них – караїмський, православний, німецький, єврейський. Ліквідували і польське кладовище. Частину могил просто заклали бетонними тротуарними плитами і влаштували на цьому місці Меморіал.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі