Люфтваффе: у Німеччині створили новий вид збройних сил

Джерело: Gazeta.ua

Військово-повітряні сили Німеччини "Люфтваффе" заснували 26 лютого 1935-го. Канцлер Німеччини Адольф Гітлер підписав секретний декрет про третю складову нових німецьких збройних сил - після армії і флоту. Товариш фюрера, колишній ас-винищувач Першої світової війни Герман Герінг очолив повітряні сили Німеччини.

Головна мета авіації - на той час оборона власної території і своїх військ. Авіаційна промисловість зосередилася на виробництві двомоторних бомбардувальників, які вимагали набагато менше виробничих потужностей. ВПС Німеччини за найкоротший термін мали зрости у 5 разів.

При веденні бойових дій німецьке командування враховувало досвід і тактику противника. На радянсько-німецькому фронті вони використовували тактику нічних бомбардувальників, так званих "турбуючих ескадриль", озброєних застарілими та навчальними літаками.

Аси Люфтваффе використовували тактику "вільного полювання". Вони самі вирішували приймати їм бій чи уникнути його. Як ціль вони вибирали менш небезпечних бомбардувальників та штурмовиків. Радянські пілоти таким правом почали користуватись лише згодом. Німці не прагнули долетіти на пошкодженій машині до свого аеродрому і її зберегти.

1943 -го німецька винищувальна авіація потрапила у дуже складне становище. Втрати пілотів постійно знижували боєздатність ВПС Німеччини. Якість підготовки пілотів Люфтваффе не відповідала вимогам моменту війни. Не було пального, навчальних літаків, інструкторів. На озброєння СРСР та їх союзників поступили нові типи бойових машин.

Авіація німців стала застарілою. Гітлерівські аси, які беручи участь у нальоті на Москву відкрито називали себе смертниками. Нацисти почали залучати для виконання допоміжних функцій у лавах військ ППО молодь, літніх і хворих людей, жінок. Офіційно розпуск вермахту, зокрема Люфтваффе, відбувся 20 вересня 1945-го.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі