У Колодяжне привезли вишиту «Лісову пісню» Лесі Українки

Джерело: Волинь-нова

Учора у 149-річницю від дня народження Лесі Українки вишиту «Лісову пісню», аналогів якій немає в світі, презентували у Колодяжненському літературно – меморіальному музеї.

Розпочався захід цитуванням прологу з «Лісової пісні» завідувачкою музею Ольгою Бойко. Вихованці Ковельської гімназії імені Олени Пчілки поставили уривок з драми-феєрії. Ведучі заходу наукові працівниці музею Марія Чашук та Катерина Волох розповіли про актуальність «Лісової пісні» Лесі Українки у всі часи та про унікальність та стиль робіт Софії Караффи- Корбут.

Рівнянка Олена Медведєва вишивала твір протягом двох років.

За основу вона взяла перше видання драми-феєрії 1914 року. У книзі 48 сторінок, а її вага складає 7 кг.

Авторка зазначає, що в її роботі навіть відтворено шрифт першого видання. Вишивала вона на сірому льоні. Аналогів такій книзі на сьогодні немає. Колодяжненський сільський голова Віталій Кашик підніс квіти до пам’ятника славетній землячці та ознайомився з вишитим на полотні шедевром – драмою – феєрією «Лісова пісня» легендарної Лесі Українки.

Орнаменти, якими оздобила сторінки, майстриня взяла із тих, які збирала мама Лесі Українки, Олена Пчілка. Є тут і кольорові орнаменти із зображенням Лукаша та Мавки, і сторінки із нотами, як в оригінальному виданні. Видання містить у собі ілюстрації Софії Караффи-Корбут, виконані рівненською художницею Наталією Серветник.

Книгу у Колодяжне привезла Людмила Завада – науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, де нещодавно арт-бук було представлено. «Буду хвалитись, а ви заздріть! Я сьогодні святкувала день народження Лесі Українки у неї вдома, в любому Колодяжному! Їздила не з порожніми руками: везла рукотворну «Лісову пісню» від Олена Медведєва, та й не сама: з моєю співочою «Зоряницею» Луцька музична школа 1 імені Фридерика Шопена», - повідомила Людмила Завада у фейсбуці. 

Колодяжненський сільський голова Віталій Кашик підніс квіти до пам’ятника славетній землячці та ознайомився з вишитим на полотні шедевром – драмою – феєрією «Лісова пісня» легендарної Лесі Українки.

На завершення заходу фольклорний гурт «Зоряниця» Луцької музичної школи імені Фридерика Шопена співами та танцями закликали весну.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі