Загублене місто бронзового віку знайшли в Туреччині

Джерело: Урядовий кур'єр

Турецький фермер виявив древню стелу з втраченого царства, що датується періодом з 1400 р. до н.е. до 600 р. до н.е., яке перемогло Фригію, царство, яким правив Мідас 

Минулого літа фермер попередив археологів зі Східного інституту Чиказького університету (OI), які оглядали древню ділянку Тюркмен-Карахойюк, що він бачив великий камінь з цікавими написами при ритті взимку зрошувального каналу. Команда виявила, що камінь все ще на місці стирчить з води каналу. Вчені повідомили, що на камені викарбовано напис мовою Luwian, анатолійської гілки древньої індоєвропейської мовної сім’ї, що використовувалася в цьому районі під час бронзового і залізного століть.

На камені мова йшла про перемогу над Фригією, царством, яким правив легендарний древній цар Мідас.

«Ми й гадки не мали про це зникле царство. В одну мить ми отримали важливу нову інформацію про Близький Сход бронзового століття. Чудова, неймовірно вдала знахідка», – сказав археолог Джеймс Осборн.

Кам'яна стела була витягнута з каналу трактором, її передали до місцевого турецького музею, де сфотографували і почали переводити написи. Було встановлено, що це була лувійська мова – одна з найдавніших гілок індоєвропейських мов, що відрізняється своїм унікальним написанням.

У розшифрованому написі розповідається про короля Хартапу, завойовника царства Муска (воно ж Фригія), люб'язно наданій богами штормів, які «зрадили королів його величності». Лінгвістичний аналіз датує стелу кінцем восьмого століття до нашої ери, коли Фригією правив цар Мідас.

Фригія – історичний регіон і стародавня держава на заході Малої Азії зі столицею Гордіон.
Назва царства походить від імені народу фригійців, які близько 1100 року до н. е. переселилися до Малої Азії з Балкан. У VI ст. до н. е. була приєднана до Лідії (остаточно — за часів царя Креза).

Знахідка частково вирішує давню загадку, хоча і не повністю. Всього у 10 милях на південь від цього місця знаходиться вулкан, де раніше було виявлено напис, що відноситься до царя Хартапу, але ось ким він був і яким царством керував, досі так і не вдалося розгадати.

Тепер вчені знають, що Хартапу був правителем Тюркмен-Карахойюк, одного із найбільших міст Малої Азії, яку на час свого розквіту займало понад 300 акрів. Його давня назва залишається маловідомою, але проєкт інтенсивного опитування OI Türkmen-Karahöyük також сподівається відповісти і на цю загадку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі