Першу лотерею у Європі провели 554 роки тому

Джерело: Gazeta.ua

Першу лотерею у Європі провели 554 роки тому. 24 лютого 1466-го у Бельгії вдова художника Яна Ван Ейка на 25-у річницю смерті чоловіка влаштувала розіграш. Отримати грошову винагороду міг той, хто придбав квиток. Гроші пішли на підтримку малозабезпечених городян.

Автор: calend.ru

Лотерейний квиток. Перші розіграші проводили, щоб зібрати кошти на державні потреби.

Лотерейний квиток. Перші розіграші проводили, щоб зібрати кошти на державні потреби.

Однак першою масштабною лотереєю називають De Lotto de Firenze. Вона пройшла у Флоренції 1530-го. Була настільки успішною, що лотереї почали проводити в інших містах Італії. Регулярні щотижневі лотереї у країні почали проводити з 1863 року. Їхньою метою був збір коштів для держави.

Подібні розіграші проводили в Великій Британії. Зібрані гроші вкладали у будівництво Британського музею і ремонт мостів.

У США за допомогою лотереї побудували дорогу через Камберлендський гірський район. У австралійському Сіднеї оперний театр звели за рахунок податків на азартні ігри.

Водночас лотереї у своїх цілях використовували шахраї. У США, наприклад, у 1890 році президент спільно з Конгресом засудив розіграші як "шахрайські й аморальні". Тому лотереї часто забороняли.

В Україні підприємство "Українська національна лотерея" створили 1997-го. Чинне на підставі ліцензії та під наглядом Міністерства фінансів і Державного казначейства. До 2001 року розіграші називалися "Національна лотерея 6 з 39". Далі з'явилися ще два - "Кєно" і "Супер Лото".

Сьогодні в Україні існують й інші лотереї. Найпопулярніші - "Лото Забава", "Мегалот".

Найбільші джекпоти українці зірвали у 2007-му та 2018 році — 15,2 млн грн і 17,7 млн грн. Кожен зі щасливчиків сплатив понад 3 млн грн податків. Зокрема, 18% від суми виграшу та 1,5% військового збору.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі